FOTO: Svečano otvaranje Igara malih zemalja

0
149
Foto: montenegro2019.me

Ceremonija otvaranja Igara malih zemalja Evrope, uvod u najveće multisportsko takmičenje organizovano do sada u Crnoj Gori, je bila slava sporta.

Na defileu takmičara devet sportskih nacija, sinoć pod zidinama Starog grada u Budvi, nastupilo je oko 850 stotina sportista. Do 1. juna, Crna Gora biće poprište takmičenja u deset sportova

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Duško Simonović istakao je važnost što je naša zemlja domaćin ovako velike sportske manifestacije.

Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, da slavimo Igre malih zemalja Evrope. Takmičenje koje nas već prvom rječju upućuje i podsjeća na ono što u 21. vijeku – vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije – olako zaboravljamo. Sport je, prije svega – igra. A igra je radost, emocija, prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti. Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se, i, nadasve, družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra – kazao je Simonović.

Foto: montenegro2019.me

Predsjednik COK-a je kao važnu, univerzalnu poruku istakao riječi prvog čovjeka planetarne ,,kuće olimpizma“.

Kao što je rekao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, nije važno da li dolazimo iz velikih ili malih zemalja. Jedino što se broji je da imamo veliko srce u kome staje strast prema sportu. Pozivam vas da svi zajedno, u skladu sa geslom naših Igara, prvih čiji je ponosni domaćin Crna Gora, stvaramo nove sportske veze i uspomene, i pokažemo „Koliko smo veliki“ – zaključio je Simonović.

Foto: montenegro2019.me

Na ceremoniji otvaranja posebno su najavljeni predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Crne Gore Duško Marković i predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančić. Zajedno su pratili ceremoniju otvaranja Igara.

Među prisutnima na ceremoniji otvaranja bili su i monarh Monaka princ Albert II, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministri sporta sedam država učesnica, predsjednici više crnogorskih opština i brojne druge ličnosti iz javnog života.

Foto: montenegro2019.me

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković proglasio je sinoć otvorenim Igre malih zamalja Evrope.

Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je različitost zapravo najveće bogatstvo. Na tom temelju je naša država opstala kroz vjekove, njegujući sve naše različitosti u vjeri, nacionalnoj pripadnosti i kulturnom nasljeđu. Dijelimo ideje evropskih vizionara, koji su nakon Drugog svjetskog rata, preokrenuli istorijske tokove, prihvatajući da različitosti nijesu prijetnja; da su one prirodne i da je samo jedan odgovor na njih: da ih poštujemo! Zato je Crna Gora pronašla sebe u društvu zemalja koje dijele te vrijednosti i zato je nakon obnove nezavisnosti, čiju smo trinaestu godišnjicu proslavili prije neki dan, hrabro i bez dvoumljenja krenula putem evropskih i evroatlantskih integracija. Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati taj proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre. Zato su ovo, samo u svjetlu brojki Igre malih država. Ali, po mnogo čemu drugom – velikih i posebnih evropskih naroda – kazao je Marković.

Foto: montenegro2019.me

Premijer je istakao da je organizacija ovakve manifestacije velika čast za Crnogorski olimpijski komitet, gradove u kojima će se takmičenja održati, kao i za cijelu Crnu Goru.

– Od obnove nezavisnoti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture širom naše zemlje. S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima – kazao je Marković.

Premijer je poželio gostima da uživaju u ljepotama naše zemlje i gostoprimstvu naših ljudi.

– Želim da u vašim očima iz Crne Gore ponesete plavetnilo našeg mora i našeg neba, a u vašem srcu crnogorsku iskrenost i prijateljstvo. Želim da se i u budućnosti vraćate Crnoj Gori – zaključio je Marković.

Foto: montenegro2019.me

Moto Igara, ,,How big we are“ (,,Koliko smo veliki“) je inspirisao našeg poznatog reditelja Nikolu Vukčevića, koji je osmislio i režirao ceremoniju otvaranja. Motivi iz crnogorske istorije su simbolična slava veličine Crnogoraca kao pojedinaca, ali i podvukle, da se radi o univerzalnim evropskim vrijednostima.

Foto: montenegro2019.me

Tako su svi prisutni mogli da prate inspirativan, tehnički moderan i brižno pripremljen program. Detalji poput stihova iz ,,Luče mikorkozme“, istorije antičke Budve, štampanja Oktoiha, osmjeha Ljuba Čupića, ,,Primjera čojstva i junaštva“ Marka Miljanova, bitke na Mojkovcu, momenta planetarne solidarnosti nakon stravičnog zemljotresa koji je 1979. godine pogodio našu zemlju, noći 21. maja 2006. godine i obnove crnogorske nezavisnosti, sve do kadrova osvajanja prve olimpijske medalje naših rukometašica u Londonu 2012. godine – su svjedočanstvo burne i ponosne istorije. Sasvim u skladu i dosljedno motu Igara ,,Koliko smo veliki“.

Selekciju Crne Gore, koja je posljednja izašla na defileu nacija Igara malih zemalja Evrope, predvoio je stonoteniser Filip Radović, koji je nosio nacionalnu zastavu. Olimpijskom bakljom plamen je na ceremoniji otvaranja zapalila naša sportska legenda Bojana Popović, jedna od najboljih rukomtašica u istoriji tog sporta. Zakletvu je, ispred svih takmičara koji učestvuju na Igrama, položila skakačica u vis Marija Vuković.