Forum “Olimpizam u akciji” u Buenos Airesu

0
240

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah otvorio je Forum “Olimpizam u akciji”, koji se 5.i 6.oktobra 2018.godine održava u Buenos Airesu.

Ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta Forumu “Olimpizam u akciji” prisustvuju Zagorka Božović i šef misije Ivan Bošković.

Forum je direktan rezultat reformi iz Olimpijske agende 2020. i održava se pred početak Olimpijskih igara mladih “Buenos Aires 2018”. Ovaj dvodnevni događaj predstavlja nastojanje MOK-a da uključi što više ljudi u konstruktivan dijalog i stvori platformu za razmjenu različitih razmišljanja i ideja o trendovima koji utiču na budućnost sporta.

Upravo iz tog razloga, cilj nije bio okupiti samo zainteresovane strane iz olimpijskog pokreta, već pored sportista, privatnog i javnog sektora i medija, prihvatiti i šire sfere društva koje imaju moć da dovedu do promjena, uključujući nevladine organizacije, akademike, umjetnike itd.

Sjednice i aktivnosti Foruma uključuju debate, radionice, sportske demonstracije, inspirativne razgovore, kulturne proslave, mogućnosti umrežavanja i još mnogo toga.

Interaktivnom skupu prisustvuje više od 1.600 delegata iz svih društvenih sfera, a u uvodnim razgovorima učestvovali su, pored predsjednika Baha, predsjednik Argentine Maurisijo Makri i Ban Kim Mun, predsjednik Etičke komisije MOK-a i bivši Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija.

Izlaganja eminentnih sportskih imena, moderatori razgovora iz redova olimpijaca i sportskih novinara, otvoren pristup delikatnim pitanjima, implementacija novih tehnologija kroz aplikaciju Foruma, prezentacije i direktna video uključenja, doprinijeli su da ovaj događaj postane zaista dinamičan i aktivan doživljaj.