EYOF svečano otvoren u Sarajevu, Crna Gora ima dva predstavnika

0
365

Juče je svečanom ceremonijom na stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo otvoren Evropski zimski festival mladih – EYOF.

Ovo je najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Ceremoniju su uz prigodan sadržaj upotpunile brojne poznate osobe iz sportskog života iz vremena ZOI 1984. godine, te mladi građani BiH koji su plesali i pjevali na centralnom podijumu stadiona.

Olimpijski plamen zapalila je bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. februara biće domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Očekuje se da će na EYOF-u, za koji se mnogi u BiH nadaju da će vratiti olimpijski duh, nastupiti oko 1.500 sportista iz 46 evropski zemalja. Ukupan broj učesnika, zajedno sa sportistima, trenerima i ostalim članovima misija, iznosiće preko 2.000 ljudi.

Naziv ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa.

Crnu Goru će predstavljati alpski skijaši Aleksandra Vujisić i Jelena Vujičić.

Oni će se takmičiti u slalomu i veleslalomu.

Predvodiće ih trener Budimir Abramović, dok će šef misije biti Marina Kosić.

Vujisić i Vujičić će na stazu danas kada je na programu veleslalom, dok će dva dana kasnije voziti slalom.