Džudo savez: Dostavili smo sve u skladu sa procedurom

0
355

Iz Džudo saveza Crne Gore saopšteno je da je vijest o “navodnoj nepotpunoj dokumentaciji”, koju je taj savez dostavio Ministarstvu sporta, primljena “sa čuđenjem i nevjericom”.

“U skladu sa propisanim procedurama, Džudo savez je dostavio svu  dokumentaciju nadležnom ministarstvu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo sporta je juče saopštilo da će sa Džudo i Karate savezom raskinuti ugovore jer nisu uspješno prošli prvu kvartalnu finansijsku kontrolu trošenja dodijeljenog novca

“Tačno je da smo primili e-mail u kome je Ministarstvo sporta tražilo dodatna pojašnjenja za pojedine stavke, što smo im takođe u potpunosti dokumentovali i dostavili, uključujući i obrazloženje za tri računa u ukupnom iznosu od 170 eura, kao i kvalitetnije kopije šest računa na kojima se nijesu dobro vidjeli pečat i sva ostala dodatna objašnjenja koja su zatražena”, navodi se u saopštenju DŽSCG.

Iz Saveza je saopšteno da se i pored “potpune otvorenosti i spremnosti na saradnju u svim aspektima rada, Ministarstvo sporta odlučilo da svoj rad i saradnju sa Džudo savezom ostvaruje  putem portala i da treba da odgovaramo na netačne i nepotpune tvrdnje”.

“O neprihvatanju dokumentacije koju smo dostavili, saznali smo iz nepotpisanog e-maila sa adrese Ministarstva bez ikakvog dodatnog obrazloženja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je “Evropska Džudo unija povjerila Džudo savezu Crne Gore organizaciju Evropskog prvenstva za mlađe seniore, na osnovu rada i rezultata u prethodnim godinama”, te da se savez više obraćao Ministarstvu sporta “sa željom da Ministarstvo preuzme punu kontrolu nad ovim značajnim sportskim događajem, koji treba da donese našoj državi značajne sportske i ekonomske benefite”.

“Nažalost, od  Ministarstva nijesmo dobili nikakav odgovor”, ističe se u saopštenju.

“Takođe, više puta smo se  obraćali Ministarstvu da nas posjeti i da stekne direktni uvid kako u naš sportski rad, tako i u sve aspekte finansijskog poslovanja. Ni na te zahtjeve nijesmo dobili nikakav odgovor”, stoji u saopštenju DŽSCG.

“Jedini odgovor na aktivnosti oko organizacije Evropskog šampionata od Ministarstva je e-mail od 4. avgusta u kome se od Džudo saveza traži da ponovo prijavi organizaciju ovog takmičenja u skladu sa novim procedurama koje je Ministarstvo ustanovilo 5. maja ove godine. Radi pune informacije, komunikacija oko ovog šampionata započeta je još prošle godine sa Upravom za sport od koje je u zvaničnoj proceduri dobijena saglasnost za organizaciju ovog sportskog događaja. Takođe, dobijena je saglasnost od COK-a na elaborat koji je Džudo  savez sačinio za organizaciju ovog šampionata. Ukratko, ispunjene su  sve procedure koje su zakonom predviđene”, navodi se u saopštenju.

DŽSCG je zahvalio Vladi Crne Gore, koja je “godinama ulagala u razvoj džudo sporta”, naglašavajući da želi da vjeruje “da Ministarstvo sporta ne radi protiv interesa Vlade i države, već da se radi o nesnalaženju ili nekim  drugim razlozima u koje ne želimo da ulazimo”, zaključuje se u saopštenju.

Ko je poslao mail?

Protiv Džudo saveza Crne Gore pokrenuta koordinisana akcija sa ciljem da nanese štetu ovoj organizaciji, ali i državi Crnoj Gori, navodi se u saopštenju DŽSCG.

Iz Ministarstva sporta Crne Gore juče je saopšteno da će sa Džudo savezom biti raskinut ugovor o finansiranju, jer nisu uspješno su prošli prvu kvartalnu finansijsku kontrolu trošenja dodijeljenog novca.

“Odmah poslije začuđujućeg, pravno i činjenično neutemeljnog saopštenja Ministarstva sporta o odluci da prekine finansiranje Džudo saveza Crne Gore o navodnim nepravilnostima u izvještaju za prvi kvartal tekuće godine, uslijedila je koordinirana akcija nanošenja štete Džudo savezu, ali i državi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

“Otvorena je e-mail adresa i sa nje poslat e-mail svim čelnicima i funkcionerima Evropske judo federacije, sa očiglednom namjerom nanošenja štete, kako u oblasti sporta, tako i ekonomske štete za državu”, stoji u saopštenju.

E-mail je poslat sa adrese [email protected], navodi se u saopštenju, a sadržaj se prenosi u cjelosti:

“Dragi svi, Ministarstvo sporta Crne Gore je danas objavilo da Crnogorska judo federacija nije ispunila svoje finansijske obaveze i da se u narednom periodu neće finansirati. Sporazum o finansiranju će biti prekinut. Morate razmisliti o prilici da organizaciju Evropskog prvenstva U20 date nekome drugom”, stoji u poruci, navodi DŽSCG.

“O sadržaju ovog e-maila odmah su nas informisali naši prijatelji iz Evropske džudo unije”, navodi se u saopštenju DŽSCG.

DŽSCG ovim putem poziva “nadležne državne organe da utvrde počinioce ovoga nečuvenog djela i da ih učine poznatim javnosti. Mišljenja smo da je najveća kazna za ovakva djela javno saznanje da je neko spreman da radi protiv interesa svoje države”, navodi se u saopštenju koje je poslao Dragan Mrvaljević, generalni sekretar Džudo savez Crne Gore.