Džudo klub Crnogorac: Zašto Cetinja nema u projektu?

0
405

Džudo klub Crnogorac sa Cetinja uputio je otvoreno pismo ministrima prosvjete i sporta, Damiru Šehoviću i Nikoli Janoviću, u kojem ih pitaju zbog čega je Prijestonica isključena iz projekta “Džudo za djecu”.

Predsjednik kluba Milo Janković podsjetio je da će u projektu “Džudo za djecu”, koji realizuju dva ministarsta, za sedam škola biti organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, ali i donirana džudo oprema.

“Slučajno ili ne, iz navedenog projekta je izostala Prjestonica Cetinje, koja ima dvije osnovne škole na gradskom području, od čega je jedna najstarija u Crnoj Gori”, naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, džudo kao novi sport počeo je da se vježba 09.12.1962. godine, kada je na Ceitnju u organizaciji džuo saveza SFRJ i Omladinskog centra na Cetinju, počeo seminar za instruktore džudoa.

“Januara 1962. godine u velikoj sali Opštine Ceitnje, održan je sastanak na kome je formirana bokserska i džudo škola. Iste godine 19. februara, otvorena je škola za džudo, prva te vrste u Crnoj Gori. Danas na Cetinju imamo u jednu od škola nastavnicu fizičke kulture, koja je bila selektor ženske džudo reprezentacije SRJ, SCG kao i Crne Gore. Džudo klub  je bio jedan od najboljih sportskih kolektiva u Prijestonici, sa zapaženim rezultatima širom prostora bivše Jugoslavije”, naveo je Janković.

On je upitao ko je i na koji način odabrao škole koje će biti uključene u ovom projektu, kao i po kojem kriterijumu.

“Kada ovo pišemo, vjerujemo da Džudo savez Crne Gore nije učestvovao u tome, u suprotnom, bićemo još jedan klub koji će ocijeniti negativno rad saveza. Da li znate koliko na Cetinju znači popularizacije džudo sporta, kada cetinjski kolektivni sportovi polako ali sigurno nestaju, dok cetinjska djeca gledajući isto, prepuštaju se ulici, đe ih ulična stihija zarobljava i vodi putem nestanka”, naveo je Janković.

On je dodao da ne očekuje odgovore, još manje jasne i konkretne, “ali očekujemo da vam makar minut svog ugodnog ministarskog života, oduzme ovo otvoreno pismo”.

“Na samom kraju, prijateljski vam savjetujem da pronađete malo slobodnog vremena i pročitate knjigu ‘Džudo u Crnoj Gori’ autora Božidara Markuša”, poručio je Janković.