Džikić: Polako ispravljamo greške i nadamo se pobjedi

0
262
Foto: ABA liga

Trijumf nad Olimpijom u ABA ligi već je arhiviran Budućnost Voli potpuno je posvećena pripremi meča sa Zalgirisom u 6. kolu Evrolige u petak.

U “Moraču” stiže bivši prvak Evrope, tim litvanske košarkaške legende Šarunasa Jasikavičijusa i učesnik posljednjeg fajnal-fora elitnogtakmičenja kontinenta. Žalgiris je osvježio sastav, dugo čekao da se kompletira u potpunosti, a sa skorom 2-3 startovao je novo izdanje Evrolige.

“Imao sam priliku da ih već vidim, gledajući njihov meč protiv Panatinaikosa kad smo skautirali Atinjane. Njihova najveća snaga je jasan i dugoročan sistem igre, kontinuitet koji čuvaju važni litvanski igrači. Ulanovas, Grigoris na krilu, Jankunas na ‘četvorci’, Milaknis na beku, sve to su igrači koji su dugo tu i perfektno poznaju sistem”, rekao je Džikić.

Žalgiris je doveo plejmejkera, Francuza Lea Vestermana tokom ljeta, a bekovska linija je kompletirana Amerikancima Nejtom Votersom i Tomasom Vokapom. Važno pojačanje u posljednjim sedmicama je i Derik Volton, igrač koji može sa uspjehom pokrivatibilo koju od tri pozicije spoljne linije, a stigao je iz njemačkog Ludvigsburga.

“Izuzetno je važno za Žalgiris to što je zadržan centar Brendon Dejvis. Uz Vajta koji je podrška Jankunasu na “četvorci”, oni su kompletan tim rekao je Džikić. Žalgiris su tokom ljeta napustili mnogi igrači. Vasilije Micić pošao je u Efes, Kevin Pangos u Barselonu, Aksel Tupan je otišao u Olimpijakos… Nova spoljna linija zato tek treba da pronađe igru. Naravno da vjerujemo da imamo šansu u ovom meču. Kada pogledate, u pet dosadašnjih mečeva u Evroligi, četiri puta smo bili u igri za trijumf. Naravno da je igračima u svijesti to da su startovali Evroligu sa pet poraza. Polako ispravljamo greške i nadamo se pobjedi. Borićemo se”, poručio je Džikić.

Najveća snaga Žalgirisa ipak je trener Jasikavičius, a legendarni Šaras tokom ljeta želio je da u svom timu vidi Podgoričanina Nikolu Ivanovića. Možda upravno naš reprezentativac dođe u priliku da rješava meč u petak.