Dušan Simonović: Sport je, prije svega, i više od svega, igra

0
172
Foto: montenegro2019.me

Govor predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušana Simonovića na svečanosti otvaranja Igara malih zemalja Evrope u Budvi 27. maja 2019 godine.

“Stari Grci, utemeljivači Olimpijskih igara, vjerovali su da je u imenu upisan i karakter onoga ko ga nosi. Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, Jadrana i Dinarida, da slavimo Igre malih zemalja Evrope, taj sportski most između sjevera i juga, istoka i zapada našeg kontinenta. Takmičenje koje nas već prvom rječju upućuje i podjeća na ono što u 21. vijeku, vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije, olako zaboravljamo.

Sport je, prije svega, i više od svega, igra. A igra je radost, igra je emocija, igra je prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti.

Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se i nadasve družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra. I kao što je rekao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, nije važno da li dolazimo iz velikih ili malih zemalja. Jedino što se broji je da imamo veliko srce u kome staje strast prema sportu. Pozivam vas da svi zajedno, u skladu sa geslom naših Igara, prvih čiji je ponosni domaćin Crna Gora, stvaramo nove sportske veze i uspomene i pokažemo “Koliko smo veliki”!”