DUŠAN SIMONOVIĆ: Rezultati mladih daju nam snagu (VIDEO)

0
415
Foto: Filip Filipović/Reprezentacija.ME

Godina na izmaku poslednja je postolimpijska u drugoj deceniji 21 vijeka. Bilo je, sa aspekta rezultata, mnogo uspješnijih za crnogorski sport ali, prema mišljenju predsjednika COK-a Dušana Simonovića, ni ova nije tako loša, posebno zbog velikih uspjeha sportista u mlađim kategorijama:

Generalno, mislim da je ova godina rezultatski dobra za crnogorski sport. Naročito je dobra u sportovima u kojima smo tradicionalno dobri, u kojima smo i ove godine, ali u mlađim kategorijama postigli vrlo dobre rezultate. Podsjetio bih na izvanredan rezultat kadeta vaterpolista na Malti koji su postali svjetski šampioni, kadeta košarkaša koji su osvopjili srebro na Evropskom prvenstvu što je prva naša medalja u tom sportu, na rezultat mlade Nikolićke koja je 2002. godište, ona i njen vršnjak Bojan Bošković, karatista, osvojili su medalje na Svjetskim prvenstvima” – istakao je Simonović na početku razgovora za PINK M televiziju i portal.

Ovo je godina u kojoj je Crnogorski olimpijski komitet slavio deceniju od prijema u članstvo porodice Međunarodnog olimpijksog komiteta. Naši sportisti za to vrijeme učestvovali su na dvoje ljetnjih i dvoje zimskih olimpijskih igara, rukometašice su osvojile srebrnu medalju u Londonu 2012 počele su pripreme za Tokio a skijaši su spremni za nastup u Pyeongchangu u februaru:

To su sve rezultati i aktivnosti koje nas čine radosnim, ushićenim i srećnim. U tim nastupima bilo je i sjajnih rezultata, u protekloj deceniji se COK na međunarodnoj sceni predstavio kao ozbiljan partner u olimpijskoj porodici. Mi smo na tom planu dobili mnogo priznanja i zaista se osjećamo jako ugodno u tom renomiranom društvu. Zbog te činjenice sam veoma srećan” – dodao je predsjednik COK.

Ovu godinu karakteriše kontinuitet stipendiranja perspektivnih sportista – COK je obezbijedio primanja za njih 31:

U godini koja je za nama, ali i u prethodnoj, dok nisu došle stipendije iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, mi smo iz sopstvenih fondova obezbjeđivali sredstva i finansirali desetak perspektivnih sportista u pojedinačnim sportovima. Činimo sve što možemo kako bismo stvorili što optimalnije uslove, što opušteniju priču oko tih mladih ljudi, kako bi mogli na jedan dobar način, iz dobre perspektive da se pripremaju za velika takmičenja i pokušaju donijeti medalje” – dodaje Simonović.

Najveći ispit Crnogorski olimpijski komitet polagaće 2019. kroz domaćinstvo Igara malih zemalja. U ovoj godini a i ranije pripreme su počele – to je najveći izazov za COK do sada:

Najveće takmičenje koje će se te godine održati, a da podsjetim da je predolimpijska, biće Evropske igre u Minsku. To je za nas takođe veliki izazov. Sve ovo čini veoma veliki napor u radu COK-a, potrebna nam je pomoć oko toga i obratrićemo se državi i svima koji nam je mogu pružiti, od MOK-a preko države i ostalih institucija. Trebaće nam iskustvo naših kolega iz organizacije Malih zemalja kojom, u ovom trenutku mi predsjedavamo, nadam se da će nam pomoći jer oni svi znaju da smo mi na početku. Igre malih zemalja 2019. godine su prvo veliko takmičenje koje mi organizujemo, želja nam je da se predstavimo kao dobri domaćini, da predstavimo našu malu zemlju na što bolji način i vjerujem da ćemo u tome uspjeti” – optimista je Simonović.

Kalendarska godina tek što je okončana a naredne već slijede novi izazovi – Zimske olimpijske igre, Mediteranske igre i Olimpijske igre mladih:

To su zaista veliki izazovi za nas ali se nadam da ćemo ih odraditi na pravi način. Već smo dio toga odradili, pratićemo situaciju kako treba. Već imamo određena iskustva u tim stvarima tako da ne očekujem nikakva iznenađenja. Nedoumica je jedino sa kolikim brojem sportista ćemo poći na svako od ovih takmičenja” – zaključio je intervju Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.