Đukić: Želimo da napravimo istorijski korak

0
611
Foto: Boris Pejović/Vijesti

Cilj muške rukometne reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu (EP) u Hrvatskoj je pobjeda protiv Makedonije i plasman u drugu fazu takmičenja, kazao je selektor Dragan Đukić.

On je potvrdio da će crnogorska reprezentacija u Hrvatskoj nastupiti bez povrijeđenog Vuka Borozana.

“EP je najkvalitetnije takmičenje u rukometnom sportu, a naše je zadovoljstvo, čast i ponos što smo dio toga. Crna Gora je treći put uzastopno na velikom takmičenju, a ove godine učestvujemo sa neskrivenim ambicijama da napravimo istorijski korak i zabilježimo prvu pobjedu”, kazao je Đukić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da njegove izabranike očekuje težak zadatak, podsjećajući da će igrati u grupi sa Njemačkom, Slovenijom i Makedonijom.

“Nalazimo se u grupi sa zvaničnim evropskim prvakom, sa kojim otvaramo takmičenje. U drugom kolu igramo sa Makedonijom, izuzetno jakom selekcijiom, a u trećem sa Slovenijom, bronzanom selekcijom sa šampionatu svijeta. Utakmica sa Hrvatskom u Splitu pokazatelj je da, bez obzira na kvalitet rivala, imamo šta da pokažemo”, kazao je Đukić.

On je naglasio da je izvjesno da se pivot Nemanja Grbović oporavio i da je spreman za šampionat, dok Borozan neće biti dio tima.

“To je igrač koji nas je doveo do EP, drugi strijelac kvalifikacija i rukometaš koji je na EP trebao da pokaže i dokaže šta znači u svjetskom rukometu. Stanje povrede je takvo da vjerovatno do februara neće moći normalno da trenira”, rekao je Đukić.

On je naglasio da je Crna Gora pokazala u Splitu da je tim i da se nada da će je to krasiti i na EP bez obzira kakav rezultat ostvarila.

“Nadam se da ćemo biti pametni i drugima prepustiti ulogu favorita. Sve ekipe su protiv nas favoriti, to su pokazali i u pripremnim utakmicama. Naš cilj je pobjeda protiv Makedonije, koja je po nekoj težini i statusu rukometa u Makedoniji, favorit, ali to treba i da dokažu na terenu”, rekao je Đukić.

Golman Rade Mijatović kazao je da je pred crnogorskom reprezentacijom ozbiljan zadatak na šampionatu Evrope.

“Pred svako prvenstvo dajem obećanja da ćemo ostvariti tu dugo očekivanu prvu pobjedu. Do sada ta obećanja nijesmo ispunili, ali se nadam da će na EP doći i to. Pred nama je veliki zadatak da pokažemo da možemo i bez onih kojih su vjerovatno u kvalifikacijama najviše dali. Da potvrdimo da smo kolektiv i u teškim situacijama dokažemo sebi i javnosti da smo pravi momci i da možemo da ostvarimo pobjedu, izborimo drugi krug takmičenja i tamo napravimo nešto više”, rekao je Mijatović.

Bek Vasko Ševaljević smatra da je odsustvo Borozana veliki hendikep.

“Koga nema bez njega se mora i može. Nijesmo u poziciji da prijetimo, ali se nikome nećemo ni predati. Daćemo sve od sebe da ostvarimo prvu pobjedu, ali znamo da neće biti lako imajući u vidu rivale u grupi. Idemo spremni da se borimo, da izginemo na terenu i da uz malo sreće ostvarimo pobjedu”, rekao je Ševaljević.

On smatra da bi plasman u drugi krug bio veliki uspjeh crnogorske reprezentacije.

Izabranici Dragana Đukića u četvrtak putuju u Zagreb, a prvi meč odigraće u subotu protiv Njemačke.