Đukić: Rezultat sve govori, mislili smo da možemo ostaviti bolji utisak

0
825
Foto: Nebojša Tejić

Crnogorski rukometaši neće biti učesnici Svjetskog prvenstva koje se naredne godine održava u Danskoj i Njemačkoj.

To je svima jasno već nakon prvog meča baraža u kojem su “lavovi” u Osijeku doživjeli ubjedljiv poraz od Hrvatske (32:19), zbog čega će revanš u Podgorici (14. jun) biti samo puka formalnost. Istina, drugačiji epilog malo je ko očekivao, iako su naši rukometaši u minuloj deceniji znali da iznenade mnogo jače selekcije poput Njemačke i Švedske, a prošle godine su Rusiju ostavili bez vize za Euro.

Međutim, ako se zna da je Crna Gora, koja je u protekloj deceniji samo jednom bila učesnik planetarne smotre i koja na velikim takmičenjima ima samo jednu pobjedu u direktnom duelu, trebalo da eliminiše bivšeg dvostrukog olimpijskog i svjetskog prvaka da bi stigla do Svjetskog prvenstva, priznaćete da pomisao na to zvuči nerealno. A, koji tek izraz naći za selekciju koja je to trebalo da uradi bez glavnih zvijezda? Ali, “lavovi” nijesu nojevi pa da guraju glavu u pijesak ispred opasnosti, već su se hrabro isprsili. Toliko koliko se moglo. Za nekog malo, za nekog očekivano, a kao i uvijek selektor Dragan Đukić bio je maksimalno iskren.

Da li je Hrvatska zasluženo pobijedila? Pa naravno da jeste. Pokazali smo dva lica u ovom meču, Hrvatska je to znala da iskoristi, da nas kazni i dođe do pobjede, i to ubjedljive. Iskreno mislim da je razlika na kraju prevelika, ali pobjeda je potpuno zaslužena”, prokomentarisao je za Arenu srpski stručnjak na klupi Crne Gore.

Crna Gora nije uspjela da se plasira na prvenstvo svijeta 2009, 2011, 2015, 2017, a očigledno je da neće biti učesnik ni prvenstva naredne godine. Toga je svjestan i čovjek koji je vratio rukometnu euforiju Crnoj Gori, kada je “lavove” iz totalnog ambisa digao, “probudio” i odveo na prvenstvo Evrope.

“Rezultat u ovom trenutku govori sve, što se tiče našeg plasmana”, dodao je Đukić.

I onima koji ne prate mnogo rukomet jasna je razlika u klasi, ali iz tabora Crne Gore proteklih dana stizale su optimistične izjave i očekivanja da će revanš u Podgorici odlučivati.

“Razlika u klasi nije sporna. Naravno, mislili smo da možemo ostaviti bolji utisak, odnosno da ih možemo više namučiti. To je bio i neki plan, a da smo igrali čitav meč kao prvih 20 minuta, to bi sasvim drugačije vizuelno izgledalo. Ali, i prije i poslije ovog meča Hrvatska je bila favorit. Hrvatska je uradila sve da ovaj baraž uspješno prođe i dala nam neki primjer kako bi trebalo raditi”, objasnio je Đukić.

Crna Gora je, istina, dobro otvorila meč. Egal meč vodio se do 22. minuta, a nakon gola Čavora za 10:9 uslijedila je serija Hrvatske 5:0, da bi već početkom drugog poluvremena domaća selekcija stigla i do dvocifrene razlike…

“Recimo da je ta neka prva priprema bila dobra. Ne možemo reći da se nijesmo borili, ali nijesmo bili konkretni, a Hrvatska je znala da kazni svaku našu grešku” naglasio je selektor Crne Gore.

Serijom 7:1 Hrvatska je u samom finišu uspjela da na poluvremenu već stekne ozbiljnu zalihu (17:10), što je i tada nagovještavalo da možemo doživjeti ubjedljiv poraz. Đukić, ipak, ističe da nije bilo straha, a zatim otkriva šta je kazao igračima.

“Iskreno, nije bilo lako, jer smo nakon nekih grešaka lako dozvolili Hrvatskoj da ode na 7 razlike. Ali, na poluvremenu sam kazao igračima da se ne vodimo time što piše na semaforu, da jednostavno moramo da igramo. Kod nas je zaista bila primijetna želja, pa čak i prevelika želja koja nas je vodila u greške. Nijesmo imali koncentraciju, posebno ne rješenje za duboku zonu 5-1 koja nam je pravila dosta problema. Baš tada su se razbranili i njihovi golmani i tada je Hrvatska prelomila meč. Mi do kraja nijesmo nalazili rješenja. Malo smo napadali po bokovima, onako kako smo se dogovarali, bilo je malo lopti za krila koja su bila prilično neiskorišćena i u ogranizaciji napada i u završnici, tako da su se svi pokušaji vodili preko sredine. Njjihova odbrana je tu bila najjača, a bilo je dosta tehničkih grešaka. Upravo to je rezultiralo lakim golovina iz kontri Hrvatske. I, sve to kada se sklopi dođe se do poraza koji je visok i opet smo u situaciji kao u nekim ranijim kvalifikacijama da je već sada prolazak gotovo nemoguć”, analizirao je Đukić.

Ako se zna daje Crna Gora bila bez dugogodišnjeg kapitena Mijatovića, kao i još jednog golmana Simića, tri beka (Borozana, Lipovine i Petričevića), ali i povrijeđenog pivota Simovića, jasno je da smo imali prilično oslabljen sastav, za koji je Hrvatska, ipak, prevelik zalogaj.

“To je bio najbolji sastav koji smo mogli da izvedemo u ovom trenutku. Znam da su svi dali sve od sebe i njima se ne može ništa zamjeriti. Zato želim da se zahvalim zaista svim igračima koji su se odazvali i koji su bili tu, dali sve od sebe, jer ne možete kriviti nekoga ako nije odigrao iznad svojih mogućnosti, čak ni ako je bio ispod svojih mogućnosti. Bili su tu, zaista su dobro trenirali… Činjenica je da kada imate kratku ekipu, odnosno mali fond igrača kao Crna Gora, da se osjeća odsustvo jednog, a kamoli više igrača. Hrvatska ako nema Duvnjaka ima druge adute, što je pokazao i meč protiv nas”, napominje Đukić.

To što Crna Gora neće biti na Svjetskom prvenstvu nije nikakvo čudo, posebno zbog činjenice ko nam je bio rival. Sa druge strane, ni bronzana sa prethodnog Svjetskog prvenstva, selekcija Slovenije, očigledno neće biti učesnik šampionata.

“Ne bih nas, zaista, poredio sa drugima. Slovenija ima veoma širok roster, talentovanu generaciju, sjajne mlade igrače, mnogo ulaže, ima planove za duži vremenski period… A, što se tiče Hrvatske, pa ona treba da nam bude primjer i kako je odradila ovu utakmicu, kvalifikacije i šta sve rade za dobro rukometa. Hrvatska bi bila favorit protiv bilo koga, jer je među četiri najbolje selekcije na svijetu u posljednjih 20 godina. Upravo to bi trebalo da nam bude motiv za revanš, da ostavimo što bolji utisak, a činjenica je da jak rival pokaže sve vaše mane”, kazao je Dragan Đukić.

Revanš u Podgorici (dvorana “Verde”) 14. juna biće samo formalnost, jer je jasno da se u rukometu teško stiže i manja razlika, a kamoli zaostatak od 13 golova. Ipak, Dragan Đukić ima cilj za taj meč.

“Mislim da je ovo bilo slabo veče i baš zbog toga moramo da pokažemo da možemo da igramo duže nego što je to bilo u Osijeku, odnosno duže od 20 minuta. Mislim da moramo naći motiv da odigramo revanš na što boljem nivou. Motiv treba tražiti u činjenici da nikada nijesmo savladali Hrvatsku, a do sada je skor 0-5, pa i u ovakvoj situaciji želim da ih savladamo. Nadam se da ćemo imati podršku sa tribina i da ćemo sada kada smo bez opterećenja, koje smo sami sebi nametnuli, igrati bolje, sadržajnije i konkretnije. Jednostavno, treba imati motiv da se makar pobijedi selekcija kakva je Hrvatska. To što se dogodilo u Osijeku je već prošlost. Tražiću od mojih igrača da ih konačno savladamo kako bi ovaj ciklus, odnosno ovu epizodu, završili na lijep, a ne na ružan način”, zaključio je Dragan Đukić.