Đukić: Ima prostora za drugačiji način igre, moramo da igramo agresivnije

0
650

Nova era crnogorske rukometne reprezentacije je počela u ponedjeljak u Baru, kada je sedmi selektor u kratkotrajnoj, desetogodišnjoj istoriji „lavova” Dragan Đukić, vodio prvi trening.

Đukić je potpisao ugovor do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, čime je prihvatio rizik, jer Crna Gora ima samo bod i izuzetno lošu gol-razliku (minus 15), pa je i do statusa najbolje trećeplasirane ekipe jako teško doći.

Kompletan stručni štab je nov, a puno toga je u ova dva kola urađeno. Ali, ima dovoljno toga ispred nas i ovo jeste pravi period za dolazak, jer možemo nešto da uradimo. Ni pred jedan krug kvalifikacija ne možemo nešto više da radimo, ovo je jedini termin kada možemo. U EHF nedjelji se samo skupimo i odemo na utakmice. Dogovorili smo i tri meča – sa Saudijskom Arabijom u Podgorici, te Hrvatskom i Tunisom na „Kroacija kupu”, na kojima ćemo se truditi da nešto skrijemo od očiju javnosti“, rekao je Đukić.

Gledali ste mečeve Crne Gore protiv Švedske i Rusije. Ima li prostora za napredak?

“Ima prostora za drugačiji način igre. Mi iz stručnog štaba smo tek počeli da upoznajemo jedni druge, kao i sopstvenu ekipu. Postavljamo postulate igre, a mislim da moramo da budemo agresivniji u odbrani i da imamo više kontranapada, jer je to jedini način da se borimo sa gigantima kao što su Rusi i Šveđani, koje na plitke zonske formacije nemaju tajni”.

Pozvali ste nekoliko novih igrača, ali nema Ivana Perišića i Stevana Vujovića, koji su ranije igrali za Crnu Goru, a još su mladi. Računate li na njih, posebno na Vujovića, koji je imao onaj nesvakidašnji incident sa Vašim prethodnikom Ljubomirom Obradovićem?

“Sa svima za koje smatram da mogu da budu korisni sam razgovarao. To je jedini način, jer nikada ne znate kada će vam neko zatrebati. Perišić je trebalo da bude sa nama, ali je povrijeđen, baš kao i Danijel Vukićević i još neki igrači. Što se Stevana Vujovića tiče, rekao sam da računam na sve koji su u prethodnom periodu bili u reprezentaciji. Ali, smatram da kodeks o kojem smo govorili, da ono što reprezentativac treba da predstavlja, svako mora da zna. Stevan je mlad momak, koji će naučiti životnu lekciju i ići dalje. Konačno ima klub, ima gdje da trenira i da se takmiči i, ako bude u dobroj formi, sigurno će biti sa nama”.

Kakav je status Mladena Rakčevića, Marka Simovića i još nekih iskusnijih igrača?

Sa Mladenom sam razgovarao više puta. Neko ko igra dobro u rumunskoj ligi, u timu koji je prvi ili drugi na tabeli, svakako da je interesentan. Ali, reprezentacija je drugačija od kluba, onog trenutka kad joj zatrebate, onda dobijete poziv. Raduje me da su svi ti momci, Mladen, Mirko Milašević i mnogi drugi, pokazali želju da u bilo kom trenutku, ako zatrebaju, budu tu. Vidjećemo da li su nam potrebni i u kojoj funkciji“, zaključio je Đukić.