Đukanović: Ponosan sam jer će “Morača” ugostiti evropsku košarkašku elitu

0
1074
Foto: Saša Matić

Crna Gora će uskoro imati košarkaški objekat spreman da ugosti evropsku klupsku elitu, i to je velika satisfakcija za predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore, Mila Đukanovića.

Đukanović je juče upoznat sa projektom rekonstrukcije velike sale Sportskog centra “Morača”.

“Sportski centar ,,Morača posljednjih godina ugostio je i bio poprište sportskih takmičenja visokog međunarodnog ranga. Naša najveća dvorana ispunjavala je, u tim prilikama, visoke standarde. Ovo što sada radimo je ona “fina ruka”, sa ciljem da ,,Moraču pripremimo tako da ispuni kriterijume Evrolige, evropske klupske elite. U kratkom periodu od nekoliko mjeseci svi radovi moći će biti završeni, što je razlog za posebnu satisfakciju”, istakao je Đukanović za Arenu.

Predsjednik Košarkaškog saveza govorio je o uspjesima crnogorske košarke, koja je prema ocjeni regionalne i evropske sportske javnosti u očiglednoj ekspanziji.

“Krajem prošle godine, na godišnjoj svečanosti Košarkaškog saveza, govorio sam o 2017. godini kao najuspješnijoj do sada za našu košarku. Veliko mi je zadovoljstvo što već sada možemo o 2018. govoriti kao uspješnijoj od prošle. Crna Gora ovog proljeća ima klubove regionalne šampione i u konkurenciji žena i muškaraca. Prošlogodišnji uspjeh kadeta Crne Gore, srebro na Evropskom prvenstvu, je poseban. Naše talente ovog ljeta čeka nastup na Svjetskom prvenstvu. Svi ti uspjesi dio su jedne šire slike, kojom se ponosimo i koja je odraz napretka crnogorske košarke”, kazao je Đukanović.

Milo Đukanović uskoro će preuzeti funkciju predsjednika Crne Gore. Tako će nasljedniku na mjesto predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore ostaviti nacionalnu kuću košarke koja se diči medaljom sa kontinentalnog prvenstva mlađih kategorija, regionalnim klupskim šampionima…

“Ono što je urađeno, sve što su naše selekcije i klubovi postigli, znači daje ojačan temelj za buduće uspjehe i razvoj crnogorske košarke. Sa tim u vezi, sa posebnim ponosom govoriću o srebru naših kadeta sa Evropskog prvenstva. Oni su baza, garant kvaliteta nacionalne selekcije u budućnosti”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, uspjesi nijesu došli slučajno, već su rezultat sistematskog planiranja.

“Posebno ističem napredak koji smo napravili kroz trenersku organizaciju, edukovanje stručnog kadra. Ogroman doprinos i ulogu u tom poslu imao je naš proslavljeni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević, kojem sam posebno zahvalan. Edukovanje košarkaških stručnjaka neophodan je faktor za one ciljeve koje želimo da da ostvarimo. A to je dalje omasovljavanje, potom i stručan rad sa crnogorskim talentima, osnaživanje naše košarkaške baze. Uspjesi naših klubova, nezaboravno finale ABA lige koje je za nama, nastup Budućnost Volija u Evroligi koji je izvjestan, nastupi naših nacionalnih selekcija, sve to je garancija novih generacija košarkaša i košarkaških zaljubljenika u državi. Zato bi trebalo da budemo optimistični i ponosni”, zaključio je Đukanović.