“Duh olimpizma” osjeća se i u Crnoj Gori

0
808
Foto: Darko Bulatović/Onogošt

Povodom 123 godine od osnivanja Medjunarodnog olimpijskog komiteta, u Nikšiću i Beranama je 23.06.2017. obilježen Međunarodni olimpijski dan. 

Zadatak i misija “olimpijskog duha” su da inspirišu mlade ljude širom svijeta u buđenju onog najboljeg u sebi, da dostignu svoj maksimum kroz obrazovanje i interakciju sa drugim ljudima. Olimpizam teži da ovaj svijet učini boljim, tolerantnijim mjestom, koji će prevazići sve teškoće ovdašnjeg vremena i učiniti da planetom ponovo zavlada mir. Složićete se, vrijednosti koje zaslužuju da budu slavljene.

 

Upravo to naglašava i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović: „Olimpizam je životna filozofija, koja promoviše duh prijateljstva, solidarnosti i fer-pleja, uz uzajamno razumijevanje. Nadam se da će ta ideja doprinijeti da se prebrodi ovaj nestabilan period za svjetsko društvo“. – riječi su predsjednika COK-a.

Ranko Jovović pozdravio je prisutne ispred COK-a poručujući im: “Najvažnije u životu je baviti se sportom. Sport donosi puno radosti i vjerujem da ćete u životu postići dobre rezultate i biti prepoznati. Što se tiče COK-a, on će uložiti maksimalne napore, kada bude trebalo, da postanete pravi asovi’’.

Ana Petrović Njegoš, ispred Biciklističkog kluba Perun koje je i inicijator ovog događaja, naglasila je značaj nikšićkih klubova u promociji olimpijskih vrijednosti: ”Olimpijski pokret poziva sve ljude da budu aktivni u susret Olimpijskom danu. Kao dio stalne misije Međunarodnog olimpijskog komiteta da se sport i fizičke aktivnosi koriste kao alat za pozitivne promjene u društvu, Olimpijski dan je prilika za podsticanje mladih i građana širom svijeta, bez obzira na njihive sposobnosti da se kreću, nauče prednosti fizičke aktivnosti, otkriju nove sportove i što je najvažnije prigrle olimpijske vrijednosti, a to su izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje” – kazala je ona.

Veliki broj djece imao je, na jučerašnjoj proslavi, priliku da osjeti djelić onoga što Olimpizam promoviše. Jedan od najpoznatijih citata u čitavoj ljudskoj istoriji, čiji je autor osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, Pierre de Coubertin “Nije važno pobijediti, već učestvovati”, demonstrira upravo srž “olimpijskog duha”. Odustajanje nije opcija, borba i ostavljanje posljednjeg atoma snage na borilištu, ne samo sportskom već i životnom, su obaveza svakog pojedinca. Ukoliko živite i poštujete “olimpijski duh”, sopstveni odraz u ogledalu nikada neće biti prizor od kojeg se bježi. Omogućiće vam da se pogledate u oči sa ponosom, znajući da ste iz sebe izvukli apsolutni maksimum, a biti čist prema sebi, osnovni je preduslov za identično postupanje prema ostalima.

Mnoštvo sportskih kolektiva je svojim prisustvom uveličalo ovaj dan, pa su se tako na proslavi našli: FK Sutjeska, KK Sutjeska, RK Trebjesa, DžK Akademik, KK Onogošt, AK Sutjeska, OK Sutjeska, ŽOK Nikšić, Triatlon klub Nikšić, JPU Dragan Kovačević, PSD Javorak, Omladinski klub CK, TK Sutjeska, BK Žarko Mijatović, Klub vojnih planinara Kapetan, Parabiciklistički klub Fleš iz Nikšića, kao i STK „Budimlja“, „Budim“ i „Ivangrad“, ŽOK „Ivangrad“, RK „Ivangrad“, Streljački savez Berane, KK “Lim”, OKK “Ivangrad 2016”, OFK „Berane“, ŽFK „Cvetex“ , Džudo klub “Berane” i AK „Lim“, iz Berana.

Crnogorski olimpijski komitet, kao dio Međunarodnog olimpijskog komiteta i centralna nacionalna sportska organizacija, nastavlja da razvija, promoviše i štiti osnovna načela i vrijednosti olimpizma u Crnoj Gori, posebno na poljima sporta i obrazovanja, promocijom olimpijskih obrazovnih programa na svim stepenima školovanja, sportskih institucija i institucija tjelesnog razvoja, kao i podsticanjem stvaranja institucija posvećenih olimpijskom obrazovanju.