Dubljević poslije EP za kadete: Sada je red na nas!

0
237
FIBA

Bojan Dubljević je impresioniran igrom kadeta Crne Gore na nedavno završenom Evropskom prvenstvu koje je održano u Podgorici.

Naša zemlja je bila domaćin prvenstva Starog kontinenta, a naši mladi momci su oduševili publiku u “Morači” ali i sve navijače pored malih ekrana zabilježivši najveći uspjeh u istoriji crnogorske košarke nadmašivši osvojeno peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2008 za igrače ispod 20 godina.

 

“Napravili su sjajan uspjeh i pokazali ogromnu borbi i požrtvovanje. Izboriti se za finale nekog velikog takmičenja je zaista teško, a oni su ispisali istoriju. Mi smo mala zemlja i mi sportisti uvijek treba da budemo primjer kako treba braniti našu zastavu. Pokazali su odvažnost i hrabrost, a naš narod to zna da prepozna i cijeni” – istakao je Dbuljevičijus.

Crnogorska seniorska košarkaška reprezentacija tek treba da ostavi svoj trag na nekom velikom takmičenju. Uprkos jasnom talentu, nije bilo značajnijeg uspijeha. Na Eurobasketu 2011 smo bili 21.mjesto a 2013 tek 17-ti. Na onaj 2015 se nijesmo ni kvalifikovali.
Naš centar se nada da će seniori ponoviti uspjeh kadeta i imati značajnu rolu na predstojećem Eurobasketu koji počinje od 31. avgusta.

“Sada je red na nas da crnogorskom narodu pružimo isto zadovoljstvo kao i kadeti, i da oživimo povjerenje u reprezentativnu košarku” – kazao je 205 visoki centar.

“Naša grupa nije najteža na šampionatu. Ako budemo igrali kako znamo i na najvišem nivou, očekujem da prođemo dalje. Španija, Češka i Hrvatska imaju više iskustva od nas, ali možemo da igramo sa bilo kom od tih ekipa. Nijesmo nikakvi favoriti, biće mnogo teško jer niko od nas ne očekuje da napravimo nešto veliko. Ipak, vjerujem u naš talenat i mislim da Crna Gora može biti iznenađenje ovog turnira” – kazao je gorostasni centar Valensije.

Dubljević “tu i tamo” zna kako se pobjeđuju favoriti. Njegova Valensija je prošle sezone osvojila prvu istorijsku titulu šampiona Španije, pobjedivši u finalu Real Madrid, dok je Bojan ponio MVP nagradu.

“Bila je to nevjerovatna sezona. Posebno mi je drago što smo trofej donijeli u Valensiju zbog mojih kolega, stručnog štaba i svih stanovnika ovog prelijepog grada. Prva po redu titula, konačno smo prekinuli niz Reala ili Barselone. Zadovoljan sam i svjestan sam napretka u mojoj igri tokom posljednjih 6 mjeseci, ali ne planiram da se tu zaustavim, želim da dostignem najbolju verziju sebe” – rekao je kapiten naših momaka.

Primjećeno je da ga je u Beogradu i Tuluzu Bogdan Tanjević uvodio s klupe, ali to ne smeta našem kapitenu.

“Ne predstavlja mi to nikakav problem. Važno mi je da pomognem timu maksimalno koliko mogu, pa makar skakao i tukao se sa protivničkim centrima do “besvijesti” – istakao je Dubi koji je na Eurobasketu 2013 prosječno bilježio 10 poena i 5 skokova.

Ako bi se Dubljević i drugovi slučajno uplašili kad vide svoj raspored utakmica u Klužu i Istanbulu, šta bi tek trebali da kažu na raspored kadetske reprezentacije i njihov put do finala – Španija, Italija, Litvanija i Srbija u samo 7 dana!

“To su paklene utakmice. Sigurno je da su to košarkaške velesile i najjače reprezentacije na turniru uz Francusku, i sve ih pobjediti je nevjerovatno dostignuće. Domaći teren ponekad zna da poremeti neke igrače, pritisak je veliki kao i očekivanja. Ipak, oni su sjajno odreagovili i pretvorili tu podršku u ogromnu energiju. Pobjediti jednu veliku ekipu je dobro, dvije je sjajno. Ali pobjediti četri takve ekipe…nemam riječi” – kazao je vidno impresionirani Nikšićanin.

Podsjetimo još jedanput, Crna Gora će se na Eurobasketu koji počinje 31.avgusta takmičiti u grupi B sa Hrvatskom, Českom, Mađarskom, Rumunijom i Španijom, a prvi meč igraće prvog dana devetog mjeseca upravo protiv najvećeg favorita – “crvene furije”.