Dubljević neće igrati ni u septembarskom kvalifikacionom prozoru

0
832

Samo bi u slučaju “čudesnog” oporavka Bojan Dubljević mogao da nastupi za Crnu Goru u dva septembarska meča kvalifikacija za Mundobasket, saznaje nezvanično Pobjeda.

Centar Valensije ima ozbiljnu povredu koju pokušava da zaliječi. Kako piše Pobjeda, Dubljević je već obavio razgovor sa selektorom Zvezdanom Mitrovićem i zamolio ga da ga poštedi za dva septembarska duela na startu druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Razlog je povreda Ahilove tetive koja zahtijeva mirovanje i ozbiljne terapije.

Dubljević naredne sezone neće igrati Evroligu, već će sa Valensijom nastupati u Evrokupu. Zbog te činjenice, otvarao se prostor da igra za reprezentaciju u kvalifikacijama, i to kao vjerovatno najbolji evropski igrač u Evrokupu.

Međutim, situacija se iskomplikovala već početkom juna, kada je nakon kraja španskog šampionata bilo jasno da Dubljevića čeka ozbiljna rehabilitacija. Problem sa Ahilovom tetivom lijeve noge je dugoročan i prijeti potencijalno najtežom povredom u košarci, kidanjem tetive. Zbog te poteškoće karijeru je prerano morao da završi Nikola Peković, naša NBA zvijezda.

Tokom juna Dubljević je morao hitno na terapiju u Minhen, kod ljekara koji je jedini u Evropi specijalizovan za ove vrste tendinopatije (zapaIjenje tkiva tetive). Propisan je detaljan i strog program rehabilitacije, terapije i rada, kako bi se oštećeno tkivo obnovilo i zaliječilo.

U drugoj polovini jula Dubljevića čeka ponovo odlazak u Minhen, kako bi se utvrdilo kako napreduje oporavak. Ukoliko rezultati budu ohrabrujući, naš as bi mogao da uđe u kondicioni trening nešto većeg opterećenja. Ipak i po najboljim prognozama mala je šansa da u top-formi dočeka start klupske sezone u oktobru. Dubljević je zbog ovog problema dobio punu podršku Valensije za oporavak. Novi trener Haume Ponsarnau želi da najbolji igrač bude u top-formi za drugi dio sezone.

Ono što je važno za reprezentaciju je, da bi Bojan mogao da nastupi već u trećem i četvrtom kolu druge faze u grupi I, u mečevima koji slijede krajem novembra i početkom decembra. Sa njim u timu, naša selekcija ima sjajnu šansu za pobjede u duelima sa oslabljenim selekcijama Turske, Ukrajine i Letonije.