Dragan Nešić predvodi Kazertu

0
403
FOTO: SAVO PRELEVIĆ

Dragan Nešić se vraća u Italiju, gdje je proveo i najveći dio svoje profesionalne karijere – selektor crnogorskih odbojkašica je novi trener A2 ligaša, Sigma Kazerte.

“Već sam u ovoj sjajnoj zemlji proveo čak 14 godina i odlučio sam, ako ne stigne neka ponuda iz Italije, da pauziram barem do novembra”, kaže Nešić za klupski sajt kluba iz Kazerte.

“Želio sam da se vratim u moj svijet, i kada je stigla ponuda iz Italije, nisam se dvoumio ni sekunde. Odmah sam rekao „da”, dodao je Nešić.

Srpski odbojkaški stručnjak ističe da ga u Kazerti očekuje veliki izazov.

“Neće nedostajati teškoća, ali me iskustvo uči da svaka sezona može da donese velika iznenađenja. Biće lijepo ponovo proživjeti entuzijazam italijanskih ljubitelja odbojke. Čeka nas teško prvenstvo, koje sam uvijek smatrao težim od A1 lige. Čeka nas „pakao”, ali moramo da se izborimo na svim teškoćama na najbolji mogući način. Svi ćemo dati sve do sebe, nadam se da će i navijači biti uz nas u svakom trenutku. Ne želim da dajem obećanja, ali sam jedno siguran – želimo opstanak, ali možemo da sanjamo i nešto više”, dodao je Nešić, koji je prošle sezone bio trener rumunskog Targovišta, sa kojim je sezonu u prvenstvu završio na trećem mjestu, te osvojio rumunski Superkup.

Nešić je u dva navrata bio i selektor Bugarske (gdje, inače, živi jer je oženjen bivšom bugarskom odbojkašicom), a u prvom mandatu je osvojio srebro (2010) i bronzu (2009) u Evropskoj ligi, a u drugom je Bugarke vodio pretprošle godine na Evropskom prvenstvu, kada je Bugarska završila takmičenje nakon grupne faze, bez pobjede u tri kola.

Od 1995. do 1998. godine je bio i selektor ženske juniorske reprezentacije SR Jugoslavije….

Trenersku karijeru je počeo na klupi Crvene zvezde, sa samo 24 godine, a onda je u naredne dvije decenije vodio i srpski Obilić, italijanske klubove Modenu (mlađe kategorije), Bari, Firencu, Karmanjolu, Monferato, Santeramo, Monteskjavo (2010. osvojio Čelendž kup, igrao polufinale prvenstva i Kupa Italije), Koneljano, ženski i muški tim Galatasaraja (sa damama igrao finale CEV kupa i finale Kupa Turske), takođe turske klubove Čakanale Beledije i Bursu, te rumunsko Targovište u dva navrata (u prvom je bio drugi u prvenstvu).

Na kormilo Crne Gore došao je u julu prošle godine, a do sada je našu selekciju vodio u tri akcije – prošle godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (dvije pobjede i četiri poraza za treće mjesto u grupi), te ove godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (pretposljednje mjesto u grupi uz pobjedu i četiri poraza u drugoj rundi) i Evropskoj ligi (osmo mjesto uz dvije pobjede i četiri poraza).