Dragan Đukić – “Lavovi” su tim iznad svega

0
791
FOTO: Filip Roganović

Već prvih dana nove godine dosta naših sportista vratiće se obavezama, a muška rukometna reprezentacija prva je crnogorska selekcija koja će imati nastup u 2018. godini.

“Lavovi” pripreme počinju 2. januara u Podgorici, a dan kasnije putuju za Split na trening i prijateljski meč sa Hrvatskom. Nakon toga se vraćaju u Crnu Goru, treniraće do 11. januara i polaska u Zagreb, gdje će 13. januara igrati protiv Njemačke prvi meč C grupe na prvenstvu Evrope i pokušati da već na početku godine ispišu nove strance istorije crnogorskog sporta.

Za razliku od početka 2017, kada je selektor Dragan Đukić debitovao na klupi Crne Gore u vrlo teškim trenucima jer je naša reprezentacija bila gotovo bez šansi za plasman na prvenstvo Evrope, sada je situacija sasvim drugačija.

“Na početku želim da u ime svih nas iz muške rukometne reprezentacije, u ime igrača i stručnog štaba čestitam svima nastupajuće novogodišnje i božične praznike. Želimo svima svaku sreću i zdravlje u 2018. godini, sa željom da na svom dijelu posla nastavimo sa onim što smo počeli da gradimo u protektom periodu”, istakao je Dragan Đukić, selektor Crne Gore.

Iskusni stručnjak nakratko je napravio paralelu između početka dvije godine i simbolično najavio ono što slijedi.

“Teško je u nekoliko rečenica napraviti osvrt na 2017. godinu, koja je proletjela u aktivnostima. Ali, osjećaj koji se prvo nameće je zasigurno poprilično drugačiji od onog prošlogodišnjeg decembra, kada smo počeli zajednički rad. Osjećaj zadovoljstva, topline i sjećanje na neke trenutke koji će zasigurno ostati u pamćenju. Ipak, u duši svakog sportiste je potreba da želi više i bolje, da hoće još i da se ne miri sa trenutnim stanjem. Ako bi to bila najava nadolazećih ispita, onda bih koristio riječ iščekivanje”, u svom stilu dodao je Đukić.

Kada Vam kažemo 2017, koji je to događaj na koji ste najviše ponosni?

“Od prvih naznaka naših mogućnosti na turniru u Hrvatskoj, preko utakmica sa Slovačkom koje su pokazale da imamo prava na nadu, do Nikšića i veličanstvene pobjede nad Švedskom i Moskve gdje se “kalio čelik«. Kako smo kroz sve to prošli i kakvi smo ljudi danas je ono što me čini zadovoljnim i ponosnim na momke sa kojima radim. Šta god da se desi nadalje u našim životima u našim karijerama, to su neki događaji i neke stvari koje ostaju zauvijek.”

Nedavno ste objavili spisak igrača na kom je Nemanja Grbović koji je do nedavno bio povrijeđen i Vuko Borozan, koji je imao saobraćajnu nezgodu. Kakva je situacija sa njima?

“Prvo moram da kažem da se svih 28 momaka sa šireg spiska odazvalo punog srca, sa željom da budu uz tim i da pomognu reprezentaciji na svaki način. Teško je o tome govoriti i nepotrebno licitirati. Ali, čisto kao ilustracija toga o čemu govorim je primjer dugogodišnjeg reprezentativca Mladena Rakčevića, koji je na poziv da pomogne, u slučaju da budemo imali problem sa Grbovićem, bez razmišljanja rekao da je za selekciju “uvijek bio i biće tu. To su one stvari, primjeri koje bi trebalo da ističemo, jer se ljudskost ne kupuje. Odnos prema ljudima koji su činili, čine i činiće reprezentaciju Crne Gore, mora da bude odnos uzajamnog poštovanja, jer koliko god da smo različiti, želja nam je svima ista”, istakao je Đukić, a onda konkretno odgovorio.

“Nadam se da ćemo pripreme početi sa Grbovićem, stanje njegove povrede koju vuče skoro već tri mjeseca je ohrabrujuće, i iako je još rano donositi sud, umjereni sam optimista da će sve biti u redu. Što se tiče Borozana, najvažnije u tom nesrećnog slučaju koji je imao jeste da je stanje njegovi povreda iz dana u dan bolje. Odluku o njegovo (ne)nastupanju na Evropskom prvenstvu donijećemo zajedno, imajući u vidu njegov zdravstveni status, ali i njegovu želju da predvodi tim u Hrvatskoj.”

Uvijek našu reprezentacija prate pehovi i neke turbulentne situacije. To se nastavlja, jer je samo nekoliko dana pred početak priprema stigla vijest o povredi Vuka Borozana. Da li je to prilično poremetilo Vaše planove?

“Vuko Borozan je imao godinu iz snova. Postao je najbolji sportista Crne Gore, osvojio Ligu šampiona sa Vardarom i plasirao se sa selekcijom Crne Gore na Evropsko prvenstvo, oficijalno kao drugi strijelac kvalifikacija. Sve to, samo po sebi, govori daje jedan vanserijski igrač, pravi lider sa kim, ali i bez koga, bilo koja selekcija na svijetu nije iii ne bi bila ista. Govorim to, ne da bih tražio alibi, već kao činjenično stanje. Vuko je jedan od najdominatnijih šutera današnjice i igrač sposoban da povuče čitav tim za sobom i učini ga boljim. Ukoliko ne bi uspio da se oporavi do početka Evropskog prvenstva, bio bi to svakako hendikep i za jače selekcije nego što je naša”, poručio je Dragan Đukić.