Darko Pešić: Što ću da radim o tome će se tek pričati!

0
1781

Četiri nacionalna rekorda i jedan lični 24-godišnjeg Cetinjanina, Darka Pešića, lansirala su do šestog mjesta u generalnom plasmanu na šampionatu Starog kontinenta, a učinak od 5984 boda trenutno je deveti rezultat na svijetu!

Bio sam pun optimizma zbog toga što sam vjerovao u sebe. Radio sam puno, naporno proteklih pet, šest mjeseci, odnosno to predstavlja sve ono tokom proteklih 15 godina bavljenja atletikom. Iskren da budem vjerovao sam da ću oboriti nacionalne rekorde, jer samo je bilo pitanje kad ću stati na crtu tamo gdje treba da pokažem ono za šta sam se spremao.” istakao je na početku razgovora za Arenu Darko Pešić, koji je tako ostvario najvrijedniji seniorski rezultat u istoriji crnogorske atletike.

Pešić je oborio crnogorske dvoranske rekorde u skoku udalj, 60m prepone i u trci na 1.000 metara, kao i u ukupnom skoru, dok je na60mimao najbolji rezultat karijere. Rezultatom od 5984 boda Darko Pešić popravio je najbolji državni rezultat u sedmoboju za 153 boda, dok ga je od medalje, što bi predstavljalo jedan od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta, dijelilo 126 bodova.

Jer, atletika se ne smatra slučajno kraljicom sportova, a iz male zemlje kao što je Crna Gora napraviti rezultat u seniorskoj konkurenciji ravno je naučnoj fantastici. Ali, od proteklog vikenda, jasno je da ni to više nije nemoguće.

Atletika nije poznat sport kod nas. Međutim, tu sam ja da promovišem atletiku i mislim da to radim na najbolji mogući način, a tek što ću da radim o tome će se pričati.” poručio je Pešić.

Biti u društvu najboljih višebojaca Evrope i svijeta trenuci su za pamćenje…

Osjećaj je bio odličan. Sve momke znam od ranije, ali s njima se nikada nijesam takmičio kada sam bio spreman, odnosno zdrav. Atmosfera je stvarno bila vrhunska, između sebe smo super, tako da smo se družili, podržavali jedan drugog.” – otkriva naš atletičar.

Pešić je prvog takmičarskog dana postavio novi crnogorski rekord u skoku udalj (7,12) za 10. mjesto, dok je na 60m bio 14. uz najbolji rezultat karijere (7,22). Cetinjanin je u bacanju kugle imao najbolji hitac od svih takmičara (16,08m), da bi na kraju u skoku uvis ostvario najbolji ovosezonski rezultat sa preskočenih 201cm.

U trci na 60 metara prepone imao je vrijeme 7,99 sekundi (peto mjesto), čime je oborio crnogorski rekord (prethodni je bio 8,11), a na kraju, u trci na 1.000 metara blistao je i sa vremenom 2:38,23 osvojio prvo mjesto. Ipak, Darka Pešića koštao je nastup u skoku motkom, gdje je imao rezultat (4,60m) što je za čak 12 centimetara slabiji učinak od ličnog i crnogorskog rekorda.

Ostaje žal za skok motkom. Bio sam umoran nakon trke na 60m prepone. Nešto se desilo čudno, ali to je višeboj, ne može sve da bude na maksimumu. Mada nijesam mnogo podbacio, ali tih 10 centimetara, donijelo bi mi dodatnih 30 bodova, što bi me danas svrstalo u momke koji su prešli tu magičnu granicu od 6.000. Ali, nema veze, biće dana za megdana.” samouvjeren je Pešić, koji je potvrdio da Crna Gora ima novog sportskog heroja.

Interesantno je da je baš nakon jedine discipline u kojoj je bio ispod svojih mogućnosti, Pešić uspio odmah da se digne i u trci na 1.000 metara slavi, sa novim crnogorskim rekordom (2:38,23).

Poslije skoka motkom psihički sam pao. Bio sam izrevoltiran zbog sudija, jer me jedan od njih natjerao na zaletište, iako je u tom trenutku bilo jedno proglašenje pobjednika. Unervozio sam se, ali zatim sam otišao do hotela, odradio masažu, malo odspavao i vratio se. Dok sam bio u sobi gdje se mi višebojci odmaramo, baš u trenutku kada sam bio sam, pojavio se moj trener iz Švedske. Rekao je da želi da me vidi prvog i to su bile jedne od ključnih riječi zašto sam skupio neku novu snagu. Jednostavno sam rekao sebi, ajde odradim još ovo pred pred prepunom Arenom.” otkrio nam je na kraju Darko Pešić.

Dan prije Evropskog prvenstva, profesor i prvi trener Darka Pešića, Ivo Popović, kazao je za Arenu da vjeruje u svog đaka, a nedugo potom na društvenim mrežama, naš atletičar poručio je da će se takmičiti upravo za profesora.

Svi rekordi, bodovi, odnosno višeboj sve je bilo samo za profesora Iva i naravno za moju dušu. Ovaj rezultat posvećujem njemu.” –  kazao je Darko.

Na pitanje šta je naredni cilj, Pešić je imao spreman odgovor.

Prvo želim da se odmorim i da se spremim za ljetnju sezonu, a zatim London zove! Bliži se Svjetsko prvenstvo, sigurno da mi je to sada u mislima” – rekao je Pešić.