Darko Pešić: Cilj je preći granicu što dijeli prosječne od vrhunskih

0
391

Početak godine uglavnom u sportu označava i početak dvoranske atletske sezone.

Kada su u pitanju crnogorski takmičari upravo taj period predstavljao je dominaciju Darka Pešića. Desetobojac sa Cetinja prije dvije godine zadivio je Crnu Goru kada je osvojio šesto mjesto na dvoranskom prvenstvu Evrope. Nakon toga, imao je problema sa povredama, zbog čega je na Evropskom prvenstvu prošle godine i odustao nakon četiri discipline, ali je bez problema ponovo bio šampion Balkana. Početak 2019. godine trebalo bi da predstavlja i veliki povratak Darka Pešića.

“Obično je početak godine bio uspješan za mene, izuzev prošle kada sam zbog povrede bio prinuđen da je propustim”, ističe na početku razgovora za Arenu Darko Pešić.

Međutim, iako su povrede prošlost, Cetinjanin naglašava da nema posebne ambicije u dvoranskoj, odnosno zimskoj sezoni.

“Ove zimske sezone će biti nešto slično. Zdrav sam, da se razumijemo, ali prije nekoliko dana sam sa svojim timom donio odluku da u nekom posebnom fokusu neće biti zimska sezona, kao što je to bio slučaj 2017. godine. Zašto, pa iz prostog razloga, što će akcenat biti Svjetsko prvenstvo u Dohi, koje će se održati početkom oktobra, što je za mene kao desetobojcu nezamislivo duga sezona. Da budem precizniji i da pojasnim, rizik je preveliki prvenstveno zbog povreda koje vrebaju svakog desetobojca, a iz iskustva znamo da mene ne zadese male povrede. Tako da ovu zimu praktično svrstavam u takozvane sezone “da se nešto radi, ali napreduje”, a drugi rizik jeste što je ovo prvi put da se moj tim i ja susrećemo sa takvim rasporedom i tempiranje forme može biti pogubno”, objasnio je Pešić.

Ali, baš zbog toga Pešić će imati vremena da se ozbijnije posveti poboljšanju određenih stvari.

“Postoji jedna druga dobit. Ove zime ćemo raditi na mojim slabostima, a to su definitivno brzina i tehnika u pojedinim disciplinama, kao što su motka i skok uvis, jer sam promijenio stranu skakanja i odraznu nogu”, naglasio je Pešić, a onda slikovito objasnio koliko je to teško.

“Uzmite olovku i potpišite se suprotnom rukom od one kojom pišete cijelog života, shvatićete koliko je to teško.”

Darko Pešić promijenio je sredinu. Nakon Švedske, sada je u Češkoj, gdje se sprema za nove izazove.

“Nakon Švedske sam se vratio u Srbiju, u Češkoj sam od februara i treniram sa najboljom desetobojskom grupom u Evropi. To ne bi bilo izvodljivo da Atletski savez na čelu sa, sada bivšim, predsjednikom Miloradom Vuletićem nije stao većim dijelom iza programa koji je dostavljen od Josefa Karasa, jednog od najboljih desetobojaca u istoriji Češke i sada već drugim najboljim trenerom u Češkoj, iza svjetskog rekordera i legendarnog Jana Zeleznija”, ističe Pešić, uz objašnjenje da nije u mogućnosti da konstatno bude u Češkoj.

“Crna Gora nije član Evropske unije i moj boravak tamo je otežan. Nijesam tip koji voli da se često seli, da nema stalno mjesto prebivališta, a inače mnogo volim putovanja i pripreme.”

Darko Pešić ima jasne planove i ambicije za 2019. godinu.

“Spreman sam za velike izazove. Primarni cilj je desetoboj i preći granicu od 8.000 bodova, što dijeli prosječne od vrhunskih. Imam 7.846 bodova, i tako sam prosječan višebojac sa šestim mjestom na Evropskom prvenstvu prije dvije godine. Zimska sezona, kao što rekoh, predstavljaće fokus na brzinu i eksplozivnost, juriće se lični i nacionalni rekordi, ali kroz “opušteniju” takmičarsku sezonu”, naglasio je Pešić, koji već naredne nedjelje ima prvi nastup u 2019. godini.

Prvi izazov i zvanično otvaranje sezone biće na otvorenom prvenstvu Beograda.