Dan D za “lavice”: Prvo Crna Gora da pobijedi, pa čekamo iznenađenje Srbije

0
388
Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Do posljednjeg čina u dvorani „XXL” u Nantu živjeće nada da je čudo moguće, da rukometašice Crne Gore mogu do polufinala 13. Evropskog prvenstva, do šanse za treću medalju u istoriji…

Ali, da bi ta nada tinjala, da bi ostale u igri do kraja i čekale “XXL senzaciju” – pobjedu Srbije protiv Francuske, rukometašice Crne Gore moraju da odrade ono što je do njih – da u današnjem meču (15.45) pobijede Dansku i osiguraju bar 3. mjesto u grupi 1.

– Odradili smo veoma dobar posao do sada, dobili smo tri utakmice i bili vrlo blizu protiv Rusije, a sad nas čeka još jedan izuzetno važan sustret. Ako pobijedimo Dansku, biće ovo veoma dobar šampionat za nas. Rival će dati sve od sebe, jer još ima šansu da stigne do Pariza. Nije igrao dobro na posljednje dvije utakmice, ali će se spremiti za duel sa nama i ne smijemo da ga potcijenimo – naglasio je Per Jonahson.

Dankinje su u seriji od tri poraza, i to veoma ubjedljiva – od Srbije su na zatvaranju glavne faze izgubile 25:30, a potom u glavnoj fazi od Francuske (23:29) i Rusije (21:32).

– I mi smo izgubili od Rusije i Francuske, doduše na drugačiji način od Danske, ali je važna samo činjenica da ni mi ni oni nismo uzeli bod iz tih duela. Znam skandinavski mentalitet, znam da se Dankinje neće predati, jer ako odigraju još jednu lošu utakmicu, biće ih sramota da se vrate kući. Uradiće sve da nas pobijede, ali znamo da smo i mi jaki. Ako budemo na nivou, biće Danskoj teško da nas pobijedi. Svakome je to bio problem, osim Francuskoj – dodao je švedski trener.

Nije potrebno ni spominjati koliki je Johansonov motiv protiv svojih komšija, a još se pamti njegov „gaf” sa Svjetskog prvenstva, kada je selektora Japana Ulrika Kirkelija nazvao „tipičnim Dancem”. Sada poručuje da mu nije cilj trijumf nad Danskom zbog rivaliteta, već činjenice da bi to dovelo Crnu Goru do Grada svjetlosti.

– Motiv mi je da dovedem svoj tim što dalje. Želim da pobijedimo Dansku i da onda sjednem na tribine i čekam da Srbija savlada Francusku. Veća motivacija mi nije potrebna.

Johanson priznaje da Crna Gora teško može do polufinala, ali ne odustaje od nade da će Srbija šokirati domaćina prvenstva.

– Ako razmišljam srcem, onda kažem da može. Ali ako malo trezvenije sagledam stvari i upotrijebim mozak, vidim da je šansa mala. Ipak, ona postoji. Želimo da pobjedom nad Danskom prvo osiguramo mjesto u Parizu, ali i onda da vjerujemo do kraja da možemo do polufinala, iako znamo da je nada jako tanka – zaključio je 48-godišnji stručnjak.

„Lavice” odlično poznaju Dankinje, sa kojima će se sastati šesti put u posljednje tri godine.

– Danska ima vrhunske igračice, a nedavno smo sa klubom igrale protiv Odenzea, u kojem je dosta reprezentativki. Odlično se poznajemo, na terenu ćemo vidjeti kome će to biti prednost – poručila je Jaukovićeva.

Crna Gora i Danska su igrale na posljednja dva svjetska prvenstva, a ovo će im biti treći duel na šampionatima Evrope, a drugi zaredom.

– Dansku dosta dobro znamo, jer na skoro svakom prvenstvu igramo sa njom. Znamo njen sistem, imale smo vremena da pogledamo i utakmice sa ovog prvenstva. Ništa specijalno nije mijenjala, želimo da damo maksimum i bilo bi dobro da glavnu fazu završimo sa sve tri pobjede – naglasila je Đurđina Jauković.