Cvetko Pajković: Nastup u SL, još jedna istorijska stranica za crnogorsku odbojku

0
803

Čovjek, kojeg je crnogorska javnost imala priliku upoznati i mnogo ranije nego što je došao na funkciju predsjednika Odbojkaškog saveza Crne Gore.   Za njega se vežu nejljepše uspomene iz vremena kada su odbojkaški fanatici sa nestrpljenjem čekali večernje sate i derbije između Budvanske rivijere i Budućnosti PB. Sa ogromnim uspjehom vodio je “narandžaste”, klub za koji je nekad igrao a kasnije bio i na mjestu direktora. Pajković, koji je imenovan upravo na predlog Budvanske rivijere, bio je jedini kandidat za nasljednika Dragana Marovića, i od septembra 2012. godine sa uspjehom se bori sa svim problemima sa kojima se suočava crnogorska odbojka i generalno sport u našoj zemlji a u razgovoru za naš portal govori i o najvećem istorijskom uspjehu crnogorske reprezentacije i osvajanju Evropske lige. U vremenima kada našoj klupskoj odbojci i ne cvjetaju ruže, reprezentacija se kao jedan sjajan kompaktan kolektiv izdigla iznad svega i na kormilu sa nekadašnjim reprezentativcem SR Jugoslavije Slobodanom Boškanom pokazala veliko srce i želju da ostvare sjajan rezultat. U tome su i uspjeli.

 

Ogroman uspjeh za crnogorsku odbojku jeste osvajanje Evropske lige. Odlukom Kongresa Svjetske odbojkaške federacije u Kaljariju, naše odbojkaše čeka istorijsko ljeto i nastup u Svjetskoj ligi. Kakve su šanse Crne Gore i da li je realno očekivati da se prođe grupa u kojoj su još selekcije Portorika, Turske I Tunisa?

Osvajanje zlatne medalje u takmičenju Eurolige predstavlja najveći uspjeh crnogorske odbojke u njenoj istoriji. Ovo je rezultat igrača, strucnog štaba, ljudi iz organizacije OSCG i predsjedništva.
Sve ovo nam je omogucćlo da FIVB, na Kongresu u Kaljariju, donese odluku o našem nastupu u Svjetskoj ligi čime ispisujemo jos jednu istorijsku stranicu crnogorskog odbojkaškog sporta.
Za nas ova odluka predstavlja veliku čast i zadovoljstvo ali i veliku obavezu zbog brojnih, strogih uslova u organizaciji takmičenja od strane Svetske odbojkaske federacije. Mi ćemo uraditi sve da stvorimo potrebne uslove da se Crna Gora u Svetskoj ligi prikaže na najbolji mogući način, kako igrački tako i organizaciono, da bi ostvarili što bolji rezultat. Takodje ćemo preduzeti niz aktivnosti kako bi iskoristili nastup u Svetskoj ligi za animaciju novih odbojkaša i odbojkašica kao i formiranje novih odbojkaških klubova u Crnoj Gori.

odbojkasi crne gore

 

U godinama kada crnogorska klupska odbojka nije baš na zavidnom nivou, reprezentacija bilježi sjajne rezultate. Kako komentarišete ovaj “fenomen”?

Činjenica je da je nezavidna situacija u crnogorskoj klupskoj odbojci,u muškoj ligi imamo 6 klubova u kojoj dominira Budvanska Rivijera na svim nivoima i kao takva jedina jače nastupe ima u Ligi šampiona dok ostali klubovi kaskaju organizaciono, trenerski, igracki i finansijski. Rezultat je da većina reprezentativaca od ranije nastupa u inostranstvu i stiče potreban broj kvalitetnih utakmica i uz ozbiljan rad na reprezentativnim okupljanjima bilježimo odlične rezultate.
I u ženskoj ligi imamo “fenomen”. Imamo dvije ženske lige sa po 10 klubova a po rezultatima istraživanja Uprave za sport imamo najviše igračica od svih sportova u Crnoj Gori.
Prva liga je ujednačenija uz, poslednjih godina, dominaciju Luke Bar gdje nemamo nastupe klubova u Evropskim takmičenjima iz finansijskih razloga. Veliki broj reprezentativki nastupa u inostranstvu i seniorska reprezentacija vec skreće pažnju na sebe odnosno ovdje leži veliki potencijal i u budućnosti se mogu očekivati veći iskoraci u nastupima.

Koliko je važno da odbojkaši bilježe dobre partije i imaju kontinuitet u svojim klubovima?

 Veoma je važno da reprezentativci i reprezentativke u svojim klubovima imaju uslove za dobar i stručan rad i život kao i da imaju dovoljan broj utakmica čime stiču potrebno iskustvo i znanje koje bi trebali da prikažu u reprezentativnim nastupima.

Crna Gora će biti domaćin prvog turnira SL, od 12. do 14. Juna. Da li očekujete podršku sa tribina i koliko je važno da navijači podrže reprezentaciju u pohodu na F4?

 Savez je prihvatio da bude domaćin prvog turnira, 12.-14.juna, jer smo smatrali da ćemo kroz ovaj turnir dovesti što više učesnika Svjetske lige u Podgoricu i omogućiti crnogorskoj javnosti da uživo osjete čari ovog najvećeg komercijalnog odbojkaškog takmičenja. Nadamo se da će ovo biti izazov za publiku i da ćemo ispuniti tribine Sportskog centra “Morača”.

Da li je Crna Gora kao organizator jednog od turnira morala ispuniti neke posebne uslove?

 Da, morali smo da obezbijedimo kotizaciju od 60.000 dolara, ugovor sa televizijom koja će morati da prenosi sve utakmice sa turnira, marketinški na najvišem nivou da najavimo i ispratimo kompletno takmičenje. FIVB je veoma zahtjevan kada su organizacije takmičenja pod njihovim okriljem, i da bi ispunili sve zahtjeve biće nam potrebna i pomoć volontera.

Ispostavilo se da je dovođenje Slobodana Boškana na mjesto selektora pravi potez Odbojkaškog saveza. Dogovoren je i nastavak saradnje na još godinu dana. Koliko je Slobodan pomogao u stvaranju reprezentacije koja bi mogla na duže staze ostvarivati zavidne rezultate i koliko je njegova odbojkaška reputacija uticala na promociju odbojke u Crno Gori?

 Predsjedništvo je odlukom o dovođenju Slobodana Boškana na mjesto selektora napravilo odličan izbor što se i pokazalo u prvoj godini naše saradnje. U nastupu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo smo do poslednje utakmice bili u igri da obezbijedimo baraž a u nastupu Eurolige smo osvojili zlatnu medalju. Sa druge strane njegovo igračko ime nam donosi puno pozitivnih stvari u odbojkaškom svijetu ali on tek treba da gradi trenersko ime za koje mu želimo da bude najmanje kao i igračko. Osnovni ugovor sa Boškanom je na godinu plus godinu što smo na obostrano zadovoljstvo potvrdili za ovu godinu.

Boskan

 

Na koji način pokušavate da poboljšate situaciju u crnogorskim odbojkaškim klubovima koji već dugo kubure sa velikim finansijskim problemima. Kako zadržati mlade talentovane igrače i kako im prije svega pružiti priliku da njihov talenat što ranije dođe do izražaja?

 Svjesni smo situacije da crnogorska odbojka zavisi od osnovnih uslova ili finansija, ali to važi i za sve ostale sportove pa se svi nekako snalaze, bore i prave rezultate. Treba nam više odbojkaških zaljubljenika koji će još više poraditi na svom usavršavanju i koji će to nesebično prenijeti na djecu i tako skrenuti pažnju na taj kolektiv i siguran sam da će to sponzori prepoznati i da ce pomoći. Savez će svim klubovima pomoći kroz akciju dijeljenja lopti koju je već pokrenuo gdje će svaki klub dobiti do 20 lopti, mreže za trening i gdje procijenimo da je najneophodnije dodijelićemo 3 terena.
Sve su ovo aktivnosti koje stvaraju uslove za razvoj i napredak odbojkaša i odbojkašica čime bi se i oni zadrzali.

Koliko Vam nedostaju veliki derbiji između Budućnosti i Budvanske rivijere i publika koja je punila tribine kako u „Morači“ tako i u „Mediteranskom sportskom centru“? Da li ih možemo očekivati u skorijoj budućnosti?

 Naravno da nam nedostaju veliki derbiji Budvanske Rivijere i Budućnosti. Žao nam je što uz Budvansku Rivijeru nije opstala Budućnost na tom nivou nego imamo situaciju da su došli na ivicu egzistencije i da je njihova budućnost upitna. Pune dvorane su motivi našeg funkcionisanja i nastupa.

budvanska-rivijera  buducnost-podgorica

 

Kako ste zadovoljni nastupom Budvanske rivijere u Ligi šampiona i da li se možda više očekivalo od tima koji je imao respektabilan sastav ove sezone?

 Veoma sam zadovoljan nastupima Budvanske Rivijere u Ligi šampiona. I ove godine je bila jaka grupa gdje je nedostajala jedna pobjeda na strani da se obezbijedi nastavak takmičenja u Evro kupovima. Činjenica da je Budvanska rivijera jedini naš predstavnik u Evro kupovima i da svake godine učestvuje u Ligi šampiona govori o kvalitetu i nastupima.

 

 

Ognjen Vujadinović