Crnogorski košarkaši sa šestog mjesta očekuju žrijeb

0
443

kosarkasi_slo12Muška košarkaška reprezentacija sa šestog mjesta očekuje žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će 2015. godine biti održano u Ukrajini.

 

Nakon što je FIBA dodijelila specijalne pozivnice Turskoj, Grčkoj i Finskoj za učešće na Svjetskom prvenstvu u Španiji, poznat je raspored reprezentacija koje će igrati kvalifikacije za Eurobasket u Ukrajini.
U kvalifikacijama će igrati 26 reprezentacija, a 13 će izboriti plasman na šampionat Starog kontinenta.

 

Reprezentacije će biti podijeljene u sedam grupa – pet grupa sa po četiri i dvije grupe u kojima će biti po tri reprezentacije.

 

Prvoplasirane selecije iz svih grupe i šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija izboriće plasman na Eurobasket u Ukrajini.

 

Kvalifikacije se igraju od 10. do 27. avgusta.

 

Plasman na Eurobasket 2015 izborili su Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Srbija na osnovu plasmana na Eurobasketu u Sloveniji prošle godine, te Finska, Grčka i Turska koje su dobile pozivnice za Svjetskom prvenstvu u Španiji.

 

Prolaz na Eurobasket u Ukrajini izborila je i Estonija kao pobjednik prve runde kvalifikcija koje su odigrane prošlog ljeta.

 

Konačan raspored reprezentacija pred žrijeb: Italija, Letonija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Crna Gora, Češka, Velika Britanija, Makedonija, Izrael, Rusija, Gruzija, Švedska, Poljska, Bugarska, Bjelorusija, Švajcarska, Austrija, Island, Portugal, Slovačka, Danska, Mađarska, Rumunija, Holandija i Luksemburg.

 

Žrijeb u Barseloni biće obavljen u ponedjeljak od 13 sati.

 

 

 

 

Vijesti