Crnogorske kadetkinje na startu sa Češkom

0
401
Odbojka

odbojkaKoji će biti krajnji domet, odnosno konačan plasman ženske odbojkaške reprezentacije Crne Gore na debitantskom nastupu na 10. Evropskom prvenstvu za kadetkinje, znaće se, najvjerovatnije, već nakon prva dva kola grupe 1 koja startuje danas u barskoj „Topolici”.

Stručni štab „crvenih” je, naime, procijenio da jedan od dva domaćina ovog šampionata (drugi je Srbija, a grupa 2 se igra u Kladovu) rezultatski uspjeh vidi u mečevima protiv Češke i Grčke, rivala u prva dva kola…

“Mislim da ćemo biti potpuno spremni, a našu šansu ćemo tražiti protiv Češke i Grčke. Cilj je da prođemo grupu, i ostvarimo pobjede koje su nam neophodne da izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo ili Olimpijske igre mladih”, objasnio je selektor crnogorskih kadetkinja Marko Radusinović, za šta će biti potrebno izboriti borbu za plasman od barem 5. do 8. mjesto.

Radusinović ističe da je napravljen potreban skauting, jer su nabavljeni snimci svih rivala, osim Italije. Pored selekcije „azura”, te Češke i Grčke, Crna Gora će u grupi igrati još i protiv Poljske i Slovenije, znatno težih rivala od prva dva.

“Italija i Poljska, kao na prethodnim takmičenjima, ekipe su koje se bore za najviši mogući plasman. Na nekoliko posljednjih takmičenja u mlađim kategorijama, Slovenija je počela da diže svoju odbojku na mnogo viši nivo. Ponavljam, našu šansu ćemo tražiti protiv Grčke i Češke. U Češkoj je primač Anješka Sabronova bila najbolji poenter kvalifikacija, i oni svoju igru grade na njoj. Ako nju uspijemo da zatvorimo, imaćemo realne šanse da trijumfujemo”, dodao je Radusinović.

S obzirom na to da se radi o debiju, teško je prognozirati krajnji domet naših kadetkinja, koje se u protekle dvije godine spremaju za ovo takmičenje. U posljednjoj fazi priprema, „crvene” su odigrale četiri prijateljske utakmice, dvije protiv Luke Bar (pobjeda i poraz), te po jednu sa Galebom (pobjeda sa 3:1) i albanskim prvoligašem Dinamom iz Drača (takođe trijumf 3:1).

“Protekle dvije i po nedjelje proveli smo u velikom radu, potrudili smo se da nadomjestimo sve nedostatke kroz četiri prijateljske utakmice. Hvala Odbojkaškom savezu Crne Gore, koji nam je od dana kada smo dobili organizaciju, samim tim i učešće na EP, sve optimalne uslove da se što bolje prikažemo na ovom velikom takmičenju. Pored časti, imamo i veliku obavezu da prikažemo crnogorsku žensku odbojku u što boljem svjetlu”, zaključio je selektor kadetkinja.

Grupa 1 (Bar)

1. kolo

Danas

Poljska – Slovenija (15.00)

Italija – Grčka Crna (17.30)

Gora – Češka (20.00)

Grupa 2 (Kladovo)

1. kolo

Rusija – Njemačka 2:3

Turska – Francuska 3:1

Srbija – Holandija 3:1