Crna Gora razmontirala Mađarsku i vratila se na pravi kolosjek!

0
393
Foto: fiba.com

Košarkaši Crne Gore savladali su Mađarsku u jednom od najvažnijih mečeva u grupi. Nakon jučerašnjeg poraza, ekipa se podigla i odradila ono što smo svi očekivali. 

Tvrd meč na mali broj poena vjerovatno je i posljedica jučerašnjeg katastrofalnog poraza od Španije. Ruke su se “skratile” našim šuterima i nije bilo lako pronalaziti poene na startu susreta. Ipak, Crna Gora je slavila odličnom igrom u drugom poluvremenu. Konačno su se “pronašli” naši šuteri, odbrana je dostigla respektabilan nivo i Mađari su mogli samo da polože oružje pred silnim “sokolima”. Jedna od prepreka koje smo morali savladati ukoliko želimo prolaz u drugu fazu, premošćena je. Nezgodna ekipa Mađarske, predvođena našim stručnjakom, Stojanom Ivkovićem, očigledno oskudijeva individualnim kvalitetom u odnosu na crnogorske asove i to je danas bilo više nego dovoljno za ubjedljivu pobjedu 72:48!

Izuzetno loše otvaranje utakmice za obije selekcije. Neefikasna prva četvrtina uz dosta grešaka i izgubljenih lopti rezultirala je izuzetno malim brojem poena. Za prvih 6 minuta meča, samo se Đurišić upisao u strijelce i to sa 5 poena, dok su i Mađari imali katastrofalnu sekvencu sa svega 3 poena. Blago rečeno, nismo gledali lijepu košarku. Ipak, ono što je nama važno, rezultat je bio na našoj strani. 14:11 na kraju prvog perioda uprkos velikom broju grešaka i promašenih zicera.

foto: fiba.com

Ostavio je jučerašnji poraz od Španije traga na našim momcima, samopouzdanje nije na zavidnom nivou što je donekle i razumljivo. Vojvoda je predvodio Mađare i stvarao velike probleme u odbrani izabranicima Boše Tanjevića. Rano se ulazilo u probleme sa faulovima, te se Mađarima poklanjali laki poeni. Može se reći da je ovo bio meč slobodnih bacanja. Sudije su prekidale igru gotovo u svakom napadu zbog nesmotrenih faulova te su “penaldžije” odrađivale posao na obije strane. Ne može se reći da smo nadigrali Mađarsku u prvom poluvremenu, vjerovatno je bolja formulacija “Mađari su odigrali gore od nas”. Na poluvrijeme su naši momci otišli sa dvocifrenom prednošću – 39:29. Đurišić sa 9, Ivanović i Vučević sa po 8, bili su lideri Crne Gore na polovini susreta. Na drugoj strani, ne može se pronaći rješenje za izuzetno raspoloženog Vojvodu. Mađarski plejmejker upisao je 15 poena u prvom poluvremenu.

foto: fiba.com

Peh na startu drugog poluvremena, Marko Todorović povrijedio je prst ali se u posljednjoj četvrtini vratio na parket. Izgleda da povreda nije ozbiljnije prirode i da će Marko biti spreman za nastavak šampionata. Da stvar bude još gora, prilikom jednog prodora Tajris Rajs je nezgodno doskočio i bio prinuđen takođe da napusti teren.

U međuvremenu, Tanjević je mnogo rotirao. Gotovo svi igrači naše selekcije dobili su priliku već do poluvremena a selektor je pokušavao da pronađe “pravu” petorku. Jedini bez minutaže bio je Radončić, starter u jušerašnjem meču.

Kako košarkaški stručnjaci vole da kažu – “velike ekipe igraju treću četvrtinu”. Crna Gora je u trećem periodu igre odigrala onako kako svi želimo. Pogađali su trojke Dubljević, Rajs, Vranješ, Pavlićević… odbrana je konačno bila na nivou i u posljednji period ušlo se sa ogromnih 20 razlike, 60:40!

foto: fiba.com

Posljednja četvrtina – odrađivanje posla. Po prvi put se vidjelo da se naši momci osjećaju komotno na parketu i da uživaju u košarci. Sve ono što želimo da vidimo od Crne Gore na ovom prvenstvu, gledali smo u posljednjem periodu ovog susreta. Ekipa se “trgla” i spremna je za nastavak prvenstva. Ostaje da se vidi kakva je situacija sa Todorovićem i Rajsom, jer bi izostanak bilo koga od ovih momaka bio ogroman hendikep za Crnu Goru.

Gotovo svi koji su igrali, upisali su se u strijelce. Vučević je upisao 13, Dubljević 13, Ivanović 10, Đurišić 9, Vranješ 8, Pavlićević 6, Rajs 5, Šehović i Todorović po 4 poena.
U ekipi Mađarske, Vojvoda je bio sjajan sa 20 poena.

Crna Gora sada ima dan odmora, ekipa može da predahne i spremi se za meč protiv Hrvatske. Komšijski derbi igraće se u ponedjeljak, od 16:45. Veliki posao je odrađen danas, otvoren je put za prolaz u drugu fazu ali ne treba se zadovoljavati sitnicama. Meč protiv Hrvatske prilika je da pokažemo koliko možemo i eventualno obezbijedimo bolji plasman u grupi i samim tim lakšeg protivnika u narednoj fazi takmičenja.

foto: fiba.com