Crna Gora protiv Njemačke ipak u zagrebačkoj Areni

0
909

Samo nekoliko dana prije početka Evropskog rukometnog prvenstva, firma Ingra, koja je gradila zagrebačku Arenu i njen je vlasnik, zaprijetila je zatvaranjem te dvorane zbog navodnih neraščišćenih računa oko najamnine koju su trebali plaćati Grad Zagreb i Vlada.

Međutim, danas u saopštenju kažu da će se prvenstvo održati u Areni bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH.

“Budući da je nakon održanog Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine u Areni Zagreb ostao nepodmiren dug prema Laništu d.o.o. (firma članica Ingra Grupe koja je izgradila Arenu Zagreb) u visini od 1,5 miliona kuna, koji nije želio podmiriti ni Hrvatski rukometni savez ni Grad Zagreb niti Vlada RH (organizatori prvenstva), zatražili smo prije održavanja Evropskog rukometnog prvenstva od Hrvatskog rukometnog saveza da se unaprijed osiguraju ukupna potrebna sredstva, za što smo dobili odgovarajuća uvjeravanja od HRS-a kako se ne bi ponovio slučaj iz 2009. Sve potrebne tehničke pripreme za održavanje prvenstva od Laništa su na vrijeme obavljene tako da ne postoje nikakve prepreke za održavanja prvenstva.”, poručuju.

Holding je sve platio, nema dugova. Indeksacija je osam mjeseci na djelu, zatraženo je mišljenje Pravnog fakulteta. Mislim da je sada to pri kraju – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandićeva izjava naljutila je predsjednika uprave Ingre Igora Oppenheima.

“Bandić ne govori istinu i to ću dokazati dokumentima koje danas objavljujemo. Mi ostajemo pri svome, a ako dugovi ne budu plaćeni, Bandiću mogu poručiti da će u subotu poljubiti vrata zatvorene Arene Zagreb” – rekao je Oppenheim.

Juče je Ingra tražila da Vlada Hrvatske i Grad Zagreb ovjere izvještaj i priznaju dodatne troškove od dva miliona eura za najam dvorane zadnjih sedam godina. Taj dug je, kaže Oppenheim, podmirio Zagrebački holding u šest rata, a onda su se Vlada i Zagreb naknadno sjetili da ga ospore.

Nakon izjave Bandića, Oppenheim sada želi i dodatne dugove koji su ostali.

Oni sedam godina nisu uplatili 17,5 miliona kuna na račun depozita, što su po zakonu morali. Gledali smo im kroz prste, bili susretljivi, ali više nećemo. Do petka ujutro imaju uplatiti taj depozit ako žele prvenstvo u Zagrebu – rekao je Oppenheim.

“Juče sam osam puta probao dobiti Bandića, ali nije imao vremena. Kada je trebalo dogovoriti odlaganje plaćanja, onda se javljao i zvao. Želimo jednom za svagda riješiti situaciju, a ne kao dosad, da kad Grad i Vlada nemaju novac, oni ne plate ili traže odložiti. Pa u kojoj zemlji postoji situacija da Vlada i glavni grad ne ispunjavaju svoje obveze po potpisanom ugovoru “– kaže Oppenheim

Informacijom o mogućem zatvaranju Arene ostali su iznenađeni u Hrvatskom rukometnom savezu, čiji predsjednik Tomislav Grahovac kaže kako mu je teško shvatiti da se sve ovo događa nekoliko dana prije početka prvenstva.

Ingra je u saopštenju, između ostalog, takođe navela da Zagrebački holding posljednjih nekoliko godina potpuno ispunjava sve svoje obveze pravovremeno i da je saradnja Zagrebačkog holdinga i Laništa zaslužna za sve spektakularne događaje koji su se događali, koji se događaju i koji će se događati u Areni.

“Žalimo što je Zagrebački holding u poziciji usamljenog javnog partnera i što Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obaveze” – kažu.

Prvi meč u Areni igraće Crna Gora i Njemačka, u subotu od 17 i 15.