Crna Gora gostuje u Zenici: Utakmica sa posebnim šmekom

0
837
Foto: FSCG

Fudbalska reprezentacija Crne Gore će početi pripreme za utakmice sa Bosnom i Hercegovinom (28. maj, Zenica, 18.00) i Slovenijom (2. jun, Podgorica, 20:15) u četvrtak, a selektor Ljubiša Tumbaković će sa stručnim štabom prvo misliti na “zmajeve” Roberta Prosinečkog.

A na toj utakmici, na Bilinom polju u Zenici, definitivno neće istrčati najjači sastavi, ali će okršaj imati poseban šmek bez obzira što neće igrati najbolji fudbaleri.

Bez vedeta

Crna Gora će protiv BiH (vjerovatno i Slovenije) biti lišena usluga kapitena Stevana Jovetića, “ministra odbrane” Stefana Savića (ide na operaciju prepona), neumornog Nikole Vukčevića, dok je Aleksandar Šćekić pod znakom pitanja. Tumba je između redova poručio da će ih poštedjeti.

Ništa nije bolja situacija ni sa Robijevom ekipom. Sead Kolašinac iz Arsenala propušta “hrabre sokolove” zbog povrede, golman Bornmuta Asmir Begović neće braniti zbog porodičnih obaveza, dok je nastup kapitena Edina Džeka upitan nakon naporne sezone.

Međutim, utakmica u Zenici će imati ljepšu stranu – od dresa BiH će se oprostiti Emir Spahić, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević. Krcato Bilino polje će sigurno na dostojanstven način ispratiti štopera, vezistu i napadača, a tome se nada upravo Begović.

Miske, Vedo i Spaha

“Žao mi je što nisam sa ekipom. Radovao sam se okupljanju i utakmicama. Pogotovo sam se radovao utakmici sa Crnogorcima, jer je to i oproštaj tri velika igrača i tri čovjeka koja su zadužila sve nas i reprezentaciju BiH”, rekao je 30-godišnji golman koji je branio u Portsmautu, Stouku i Čelsiju…

“Dijeliti svlačionicu i igrati sa Misketom, Vedom i Spahom je bila čast i drago mi je da smo svi zajedno bili dio generacije koja je ostvarila plasman na veliko takmičenje”, prisjetio se Begović Svjetskog prvenstva 2010. godine, a onda se nadovezao…

“Zaslužili su spektakularni oproštaj i nadam se da će tako biti u Zenici. Želio sam da budem dio toga, ali nažalost desili su se nepredviđeni porodični problemi i morao sam da ostanem uz svoju familiju”, poručio je Begović.