COK proslavio jubilej – 10 godina olimpijskog duha u Crnoj Gori!

0
872
Foto: Reprezentacija.ME

Crnogorski olimpijski komitet proslavio je deceniju članstva u olimpijskoj porodici.

U Gvatemala sitiju, 7. jula 2007. godine, COK je primljen u Međunarodni olimpijski komitet, kao 204. član.

Uvijek ističem da smo dio te velike porodice, ne organizacije, jer ideja koju ovaj pokret nosi je nešto što je iznad institucija, vremena, pa i nacija. Po mom mišljenju, to je globalno najsnažnija ideja – ideja čiste slobode i zajedništva, oslikana u univerzalnim porukama koje promoviše“, kazao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Crnogorski sportisti su najbolji ambasadori naše divne zemlje u svijetu, promoteri ljudskih , a ne samo sportskih vrlina, a sport je, definitivno, najbolji crnogorski brend. Prethodnih deset godina je bilo uspješno za crnogorski sport gdje smo ostvarili dobre rezultate i osvojili brojne medalje. Uspjeli smo da ostvarimo sve što smo planirali u prethodnom periodu. Većina naših aktivnosti je usmjerena na promociju crnogorskog sporta. Za kratko vrijeme smo postigli mnogo, ali se ne smijemo zaustavljati. Moramo iskoristiti sve potencijale koje naša zemlja pruža. Pred nama je uzbudljiv period. Prvi izazov je organizacija Igara malih zemalja, gdje nam je cilj da kroz Igre promovišemo našu zemlju i naš sport i nadam se da ćemo iskoristiti tu šansu. “, poručio je predsjednik Simonović.

Vrijednosti crnogorskog sporta i olimpizma uopšte svih ovih godina promovisao je Predrag Jokić, naš proslavljeni vaterpolista, koji je prvi dobitnik priznanja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“.

COK će ovu nagradu dodjeljivati svake četiri godine, pojedincima ili kolektivima, koji na najbolji način predstavljaju Crnu Goru i olimpijske vrijednosti.

FOTO: SAVO PRELEVIĆ

Zahvalio bih se Crnogorskom olimpijskom komitetu, svojim saigračima, familiji i svim trenerima jer su njihove velike zasluge za ovo priznanje. Poželio bih COK-u da svake naredne godine budu sve bolji i bolji i nadam se da ćemo se svi zajedno radovati u Tokiju nekoj od medalja crnogorskih sportista“, kazao je Jokić, koji ima olimpijsku medalju iz Atine 2004. godine, a šest sa evropskih i svjetskih šampionata.

Gosti na svečanosti COK-a bili su Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta, i Pere Miro, funkcioner MOK-a, a prvi čovjek olimpijskog pokreta Tomas Bah obratio se video porukom, čestitavši predsjedniku Simonoviću i crnogorskim sportistima jubilej.

Možete da budete ponosni na sve što ste uradili u proteklih 10 godina i da sa optimizmom gledate na ono što vas očekuje u budućnosti“, kazao je, između ostalog, Bah.

FOTO: Savo Prelević

Gosti na svečanosti bili su i predsjednici nacionalnih komiteta 12 evropskih zemalja, među kojima i bivši proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, čelnici crnogorskih sportskih insitucija, naši sportisti, članovi diplomatskog kora…

 

This slideshow requires JavaScript.