Bukilić za SK: Crna Gora ima sjajnu priliku da na OI ima nekoliko karatista

0
317
Foto: Karate Savez Crne Gore

Odluka da će karate debitovati na Olimpijskim igrama podigao je “stepen borbene gotovosti” kod svih boraca i kataša širom planete.

Konačno se ukazala prilika da san svakog sportiste, a to je učešće na Olimpijskim igrama, postane java.

Intenzitet rada podigli su i karatisti iz Crne Gore. Trenutno je situacija po pitanju plasmana na Olimpijske igre, odnosno borbe za iste jako dobra. Biserka Radulović (KK Budućnost) i Mijat Vojvodić (KK Podgorica) u katama, odnosno Marina Raković, Mario Hodžić, Dragana Konjević, Ana Drašković i Jelena Maksimović (svi KK Omladinac) se nalaze među 50 najboljih u svojim kategorijama na WKF listi. Crta se podvlači na kraju godine, a samo 50 najboljih će se boriti za mjesto u Japanu.

Iz vikenda u vikend su na programu turniri Premijer lige, Gran pri turniri ili turniri serije A. Proteklog vikenda u centru pažnje je bio Roterdam, a umjesto boraca koji su u dosadašnjem dijelu sezone briljirali, medijsku pažnju su ukrali kataši.

Naime, kata tim Crne Gore u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač osvojio je bronzanu medalju, a pomenuti Biserka Radulović i Mijat Vojvodić su zaustavljeni na korak od prilike da se bore za medalju.

“Loše smo počeli sezonu i nerado se sjećamo turnira u Parizu i Dubaiju. Biserka Radulović je bila odlična u Salcburgu, ali Mijat Vojvodić nije uspio da doputuje u Austriju, pa je ostao bez prilike da se bori u pojedinačnoj i timskoj konkurenciji. Kockice su se konačno složile u Roterdamu. Osvojili smo bronzanu medalju, bili jako dobri u pojedinačnoj konkurenciji i sada sa mnogo optimizma očekujemo Balkanski šampionat i Evropsko prvenstvo”,rekao je selektor kata tima Crne Gore Jugoslav Bukilić za Sport Klub.

Balkanski šampionat je na programu narednog vikenda u Istanbulu, a Evropsko prvenstvo u aprilu mjesecu u Novom Sadu. Ove godine je na programu i Svjetsko prvenstvo u Madridu.

“Narednog vikenda ćemo učestvovati na Balkanskom šampionatu u Istanbulu, ali već sada je fokus na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Idemo u najjačem sastavu i nadamo se medalji. Muškom kata timu je prošle godine medalja izmakla u polufinalu. Ove godine je tim mnogo bolji što je pokazao u Roterdamu, ali ja vjerujem da će momci do Novog Sada biti još kvalitetniji i još bolji. U ženskoj konkurenciji imamo uz Biserku dvije mlade takmičarke Marić i Roganović koje mogu da se umiješaju u borbu za medalju”, dodao je Bukilić i nastavio:

“Veliki sam optimista i kada su nastupi Biserke Radulović i Mijata Vojvodića u pojedinačnoj konkurenciji u pitanju”.

Ove godine je na programu i Svjetsko prvenstvo u Madridu. Pored toga jako je važno prikupljati bodove kako bi se sačuvale pozicije među 50 najboljih i prilika da se uđe u borbe za Olimpijske igre.

“Crna Gora ima sjajnu priliku da na Olimpijskim igrama u Japanu ima nekoliko karatista na tatamiju. Međutim, problem su uslovi za rad i finansije. Kompletan rad i veliki uspijesi se zasnivaju na čistom entizijazmu boraca, kataša i nas trenera. Često se dešava da smo primorani da propuštamo neka značajna takmičenja zbog nedostatka sredstava. Međutim, nikada nismo niti ćemo tražiti alibi. Nastavljamo sa borbom i nadam se sjajnim vijestima kako sa Evropskog tako i sa Svjetskog šampionata. Pored toga, vjerujem da će Crna Gora na Olimpijskim igrama u Japanu sigurno imati predstavnika kada je karate u pitanju”, naglasio je je Jugoslav Bukilć.

Kada bi se sada podvlačila crta Crna Gora bi imala sedmoro karatista među 50 najboljih na WKF listi koji bi se borili za mjesto na Olimpijskim igrama. Blizu magične granice je i borac Karate kluba Omladinac Nenad Dulović koji je kao mlađi senior nedavno osvojio srebrnu medalju u Salcburgu.

Na žalost, kata tim nema šansu da se bori za mjesto u Japanu, jer ekipna konkurencija nije u programu Olimpijskih igara.