Budućnost i Zvezda van svojih država: Deklaracija Cedevite o finalistima ABA lige

0
584
Foto: KK Crvena zvezda

Skupština ABA lige zakazana je za sjutra i biće, po svemu sudeći, veoma burna, nakon dešavanja u finalnoj seriji i na mečevima između Budućnosti i Crvene zvezde.

Kako javljaju “Novosti”, nove polemike bi mogla da pokrene “deklaracija” koju je spremila Cedevita.

Zagrepčani će, tvrdi taj list, pisani dokument pokušati da stave na dnevni red sjednice, a u njemu će se pozvati svi klubovi da se “ograde od načina navijanja i organizacije utakmica, prikazanih u finalnoj seriji, koje ni na koji način nisu bile u sportskom duhu niti odražavale osnovne postulate na kojima počiva ABA liga, prvenstveno na fer-pleju i nultoj stopi tolerancije na nasilje”.

Tu je, pišu “Novosti”, i predlog dopune pravila u kojima će se organima lige omogućiti da brže djeluju i spriječe ponavljanje sličnih događaja.

U toj deklaraciji će se, međutim, zahtjevati da se “u minimalno naredne dvije sezone sve međusobne utakmice Budućnosti i Crvene zvezde, igraju van država u kojima su ova dva kluba registrovana, odnosno minimalno 400 km od sjedišta, kao i bez prisutnosti publike”.

Ako bi se usvojila “deklaracija”, to bi praktično značilo da bi Budućnost mogla da igra u Hrvatskoj (bez Splita), Sloveniji ili Srbiji, a Zvezda u Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji.