Bubanja: Odlazim jer Savez nema sistem kojim može da se stigne do uspjeha u kontinuitetu

0
577

Marko Bubanja je rođen u Crnoj Gori ali se sa šest godina zajedno sa porodicom preselio u Austriju gdje je i počeo da se bavi džudoom. Kao kadet osvojio je srebro na Evropskom i bronzu na Svjetskom šampionatu.

Bubanja je izabrao Crnu Goru i vrlo brzo obradovao ljubitelje ovog sporta osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, a nedugo zatim isto odličje je osvojio i na Svjetskom prvenstvu.

Na Igrama malih zemalja u San Marinu je takođe osvojio zlato. Branio je ugled Crne Gore na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Budimpešti.

Nekoliko mjeseci kasnije Marko Bubanja je donio odluku da ponovo promijeni grb na kimonu.

Umjesto pod okriljem Crne Gore, sada će se kao u kadetskim danima boriti za ugled i čast Austrije.

“Crna Gora je zemlja u kojoj sam rođen i proveo prve godine mog djetinjstva. Povratak u Crnu Goru prije nešto više od dvije godine bio je povrtak u domovinu, bio je povratak kući. U sklopu mog dolaska za Crnu Goru postignut je dogovor da dođe i trener Hubert Rohrauer. Dogovorili smo se da sa 50 odsto finansiramo troškove za trenera koji me trenira od malih nogu i koji je po mom mišljenju jedan od najboljih trenera u Evropi. Cilj njegovog dolaska nije bio samo da prati moj dalji sportski razvoj nego da zajedno učestvujemo u daljoj izgradnji džudo sporta u Crnoj Gori. Bila je ideja, bio je san da se džudo dovede na jedan još bolji nivo od postojećeg, da možemo da pariramo najjačim džudo nacijama”, rekao je Marko Bubanja za Sportklub dodavši da je dogovor bio da trener Hubert priprema džudiste za Igre u Tokiju 2020. zajedno sa postojećim trenerima u Crnoj Gori.

“Na žalost poslije godinu dana rada Savez je prekinuo saradnju i Hubert se vratio u Austriju. Njegov odlazak i način treniranja doveo je do stagnacije. Rezultati nisu bili u skladu sa očekivanjima. Od dolaska u Crnu Goru do sada, bio sam treći na Evropskom prvenstvu u Malagi, prvi na Evropskom kupu u Mađarskoj, prvi na Balkanskom prvenstvu za seniore, prvi na Igrama malih zemalja, peti na Evropskom kupu za seniore i treći u Ligi šampiona sa Džudo klubom Akademik iz Nikšića”, dodao je Bubanja.

“Hvala Vam što ste pružili priliku da objasnim razloge mog odlaska iz Crne Gore. Ne želim da se prave nikakve intrige zbog mog povratka u Austriju. Želim da se zna da mi je bila čast da se borim za Crnu Goru. Na žalost donio sam takvu odluku jer mi je postalo jasno da Savez nema sistem kojim može da se stigne do uspjeha u kontinuitetu. Crna Gora ima mnogo talentovane djece i boraca. Biće pojedinačnih uspjeha, ali će isto tako mnogo talentovane djece ostati bez onoga što su mogli da ostvare jer Savez nema sistem. Istovremeno, želim da se zahvalim Džudo klubu Akademik, njegovim članovima i direktoru Novici Miloviću koji su me podržavali sve vrijeme”, zaključio je Bubanja.

Marko Bubanja je naglasio da će u nastavku karijere nositi kimono sa grbom Austrije kao u kadetskim danima, da borcima iz Crne Gore želi sve najbolje i da će se uvijek odazvati pozivu Džudo kluba Akademik na takmičenjima u Ligi šampiona.