Ivan Bošković: Svjetska liga je istorijska šansa za crnogorsku odbojku

0
545

Osvajanjem Evropske stekli su se uslovi za nastup u Svjetskoj ligi koji je potvrđen na kongresu Svjetske odbojkaške federacije u Kaljariju prošle jeseni i to je povod razgovora s generalnim sekretarom Odbojkaškog saveza Crne Gore Ivanom Boškovićem.

Crna Gora je igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i nije se uspjela plasirati, a samo nekoliko nedelja kasnije osvojili ste Evropsku ligu i to bez nekoliko vrlo bitnih igrača (Bojić, Šuljagić, Rašović). Što se promijenilo u tako kratkom periodu?

– Prije svega, imali smo peh sa povredom kapitena Ćaćića nedelju dana prije početka kvalifikacijskog turnira u Podgorici, i to je bio zaista veliki hendikep. Naravno, oslabljeni smo bili i ne igranjem Bojića, kao i Šuljagića, pa se u tako kratkom periodu nismo mogli adaptirati, iako smo bili blizu baraža i pored svih ovih problema. Nakon toga, Vojin Ćaćić se vratio za Evropsku ligu, selektor Boškan je odlično ukomponirao tim koji je imao, i koji je imao dosta mladih igrača, međutim, svi oni su djelovali kao tim i savršeno se uklopili, što je rezultiralo osvajanjem titule u ovom takmičenju i osvajanja prvog većeg trofeja u crnogorskoj istoriji.

Osvajanjem Evropske lige Crna Gora je formalno stekla uslove za ulazak u Svjetsku ligu, jedno od najelitnijih odbojkaških takmicenja. Da li je bilo kakvih nedoumica unutar Saveza da li trebate iskoristiti ovu priliku?

– Naravno da nije, svi smo od prvog trenutka imali jedan cilj, a to je da se osiguraju uslovi za nastup ovom takmicenju, jer je ovo istorijska šansa za odbojku u Crnoj Gori i nismo je smjeli propustiti.

Što je FIVB pred vas, kao Odbojkaški savez Crne Gore, postavio kao uslove za ulazak u Svjetsku ligu?

– Prije svega, tu je kotizacija, koja iznosi 60.000 američkih dolara, imamo obavezu da utakmice budu izuzetno posjećene, da televizija prenosi sve susrete koji će se igrati u Crnoj Gori, reklamiranje događaja, kao i mnogo drugih obaveza koje ćemo morati da ispunimo.

Osim ulaska u Svjetsku ligu dobili ste organizaciju prvog turnira koji će se održati od 12. do 14.6. Jesu li pripreme za organizaciju krenule, u kojem će se gradu igrati utakmice?

– Priprema za Svjetsku ligu je počela od 1.oktobra odnosno od kako smo na Kongresu dobili “zeleno svjetlo” za ucestvovanje na ovom takmičenju. Sada su u toku administrativne pripreme, dok će ubrzo krenuti i tehničke. Već smo pokrenuli marketinšku kampanju, pa smo reklamirali u gradu, ali i na kvalifikacijama za kadetkinje u Baru. Trebali bi biti domaćini u Podgorici, ali to još nije potvrđeno. Ubrzo ćemo osmisliti nove načine reklamiranja ovog događaja kod nas, koji je od izuzetne važnosti za odbojku, a sve u cilju popularizacije ovog sporta kod nas u Crnoj Gori.

Svjetska liga znači visoke troškove, kako ste osigurali sredstva potrebna za ucestvovanje u tom takmičenju?

– Rok za uplatu sredstava je do šestog mjeseca i sredstva ćemo pokušati da osiguramo uz pomoć države i sponzora, koji su nam itekako potrebni kako bismo uspjeli da “izguramo” organizaciju i nastup u Svjetskoj ligi. Nadamo se da će ovo biti prvenstvo na kojem ćemo učestvovati i narednih godina, ali za to su potrebna određena finansijska sredstva.

Crna Gora je u grupi s Turskom, Portorikom i Tunisom, a iako je možda rano govoriti koja su Vaša lična očekivanja? Final Four u Slovačkoj?

– Smatram da je još uvijek rano govoriti o šansama, prije svega jer je o tome priča realna tek nakon što se naša reprezentacija okupi i kada vidimo sa kojim sastavom ćemo igrati. Ipak smatram da itekako imamo šansi, jer samim tim što nas sada gledaju kao osvajača Evropske lige, i sigurno je da će nas respektovati mnogo više, što opet znači da našim igračima neće biti lako, ali ja vjerujem u njih i u dobar rezultat.

 

 

Odbojka.hr