Bogdan Tanjević: Tim sanja da može da osvoji trofej!

0
1525
Foto: Anadolija

Pehar Eurobasketa danas je prvi put boravio u Crnoj Gori.

Košarkaški savez Crne Gore u Podgorici je organizovao promociju trofeja koji će pripasti šampionu Evrope, nakon turnira, koji će od 31. avgusta do 17. septembra biti održan u Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj.

Selektor Bogdan Tanjević  kazao je da mnogi igrači sanjaju da dođu u državni i tim i da se bore za trofej prvaka Evrope.

Zahvaljujući godinama koliko se bavim ovim poslom, prvo kao igrač, a onda i kao trener, imao sam priliku da sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije, a onda i sa reprezentacijom Italije 1999. godine osvojim ovakav trofej. Danas smo svi ovaj trofej dočekali sa velikom radošću, tako ćemo ga i ispratiti dalje u Ukrajinu. Ukupno 24 zemlje Evrope kreće u borbu za ovaj trofej i mislim da će se sve voditi u jednoj fer borbi, a nadamo se da će naš tim stići što dalje na takmičenju i da će gajiti taj san da može da osvoji ovaj trofej“, rekao je Tanjević.

Pehar će boraviti u svim državama učesnicima završnog turnira, a Crna Gora je treća na spisku.

Drago mi je da se zahuktala euforija oko Eurobasketa. Mi jedva čekamo da počnemo da se spremamo, stvorili smo sjajnu atmosferu tokom kvalifikacija, da smo mogli da biramo, sigurno bismo izabrali da se šampionat održi prošle godine. Ne sumnjam, međutim, da ćemo se dobro spremiti, da ćemo na šampionatu odigrati najbolje što možemo”, rekao je reprezentativac Petar Popović.

U sklopu manifestacije odigran je revijalni meč između dječaka koji su nosili dresove Crne Gore i Španije, a te dvije selekcije otvoriće takmičenje u grupi C, u kojoj su još domaćin Rumunija, Hrvatska, Češka i Mađarska.

Nezahavlano je prognozirati, ali nadamo se i vjerujemo da možemo u drugi krug, u osminu finala, a možda i dalje”, kazao je Popović.

Devetorica igrača iz Crne Gore podizali su pehar namijenjen šampionu Evrope.

Žarko Knežević (1973), Rajko Žižić (1975), Žarko Varajić (1977), Ratko Radovanović (1977), Zdravko Radulović (1989), Žarko Paspalj (1989), Nikola Bulatović (1997), Predrag Drobnjak (2001) i Vlado Šćepanović (2001) –  osvajali su evropsko zlato sa SFR Jugoslavijom ili SR Jugoslavijom.

Šampion Evrope bio je i selektor Bogdan Tanjević, i to sa reprezentacijom Italije, na prvenstvu u Francuskoj 1999. godine.