Bećiraj: Nijesam želio da žrijeb spoji Crnu Goru i Kosovo

0
532
Foto: FSCG

Fatos Bećiraj je rođen i odrastao na Kosovu, počeo je karijeru u Peći, ali je u Crnoj Gori sazrio i kao čovjek i kao fudbaler, postao reprezentativac, ljubimac navijača…

Nije nikako želio da žrijeb za Euro 2020. spoji crnogorsku i kosovsku selekciju, ali kuglice nisu uslišile njegove želje…

“To mi je bila jedina želja, ali nije se ispunila”, kazao je 30-godišnji Bećiraj za “Koha ditore”.

Jasno je da će za njega mečevi, koji se igraju 7. juna u Podgorici i 14. oktobra u Prištini, biti posebni.

“Biće uzbudljivo i interesantno. Rođen sam na Kosovu, moja porodica je tamo, ali te utakmice posmatram isključivo sa sportskog aspekta”, istakao je Bećiraj.

Sa sportskog aspekta, Kosovo je neugodan rival…

“Pratio sam Kosovo u Ligi nacija i navijao. Ekipa je pokazala da je sazrela u odnosu na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Kosovo ima dobru perspektivu i lijepu budućnost”, kazao je Bećiraj.

On je u intervjuu za “Kohu ditore” ponovio da ga niko iz Fudbalskog saveza Kosova nije kontaktirao sa pitanjem da promijeni “fudbalsko državljanstvo”.

“Ne krijem da nisam dobio takav poziv. Imam 31 godinu, kao mlad sam došao u Crnu Goru i posvećen sam Crnoj Gori. Daću maksimum, kao i uvijek, da dobijemo što više utakmica”, rekao je Bećiraj, koji je za reprezentaciju Crne Gore odigrao 59 meča i postigao deset golova.

Crna Gora ima više iskustva od Kosova, ukoliko bude kompletna – i više kvaliteta.

Ali, povrede i odsustvo važnih igrača bio je ogroman problem u Ligi nacija.

“Crna Gora je mala zemlja i osjeti izostanak četiri ili pet igrača. Slično je i sa Kosovom. Mi imamo dobar sastav, ali moramo u budućnosti da nađemo zamjene, da bismo stvorili grupu od 14-15 igrača, koji mogu da naprave razliku”, kazao je Bećiraj.

Pored Crne Gore i Kosova, u grupi su Engleska, kao veliki favorit, te Češka i Bugarska.

“Grupa je jaka, a nije atraktivna. Engleska je favorit, ostali mogu da poremete planove drugima. Češka je veoma iskusna, biće zanimljiva borba tri balkanske selekcije. Mislim da će se do kraja voditi bitka za drugo mjesto”, rekao je Bećiraj.

Posljednji gol pred dolazak u Crnu Goru dao je u Prištini

Bećiraj je karijeru počeo u Peći, igrao za klubove Šćiponju i Besu, prije nego što se u januaru 2008. preselio u Podgoricu.

Posljednji gol prije dolaska u Budućnost postigao je u Prištini, gdje će u oktobru naredne godine, na stadionu “Fadilj Vokri”, gostovati sa crnogorskom selekcijom.

“Ako se dobro sjećam, pobijedili smo 2:0, a dao sam drugi gol. Stadion je potpuno izmijenjen, vidio sam da je postao moderan objekat i drago mi je zbog toga. Kosovo to zaslužuje”, rekao je Fatos Bećiraj.