Bećiraj: Disali smo svi kao jedan!

0
1339
Foto: Filip Filipović

Euforija polako jenjava, ali i dalje se u Crnoj Gori priča o fudbalu. Mašta se o plasmanu na Svjetsko prvenstvo, analizira situacija u grupi, prate dešavanja i u ostalim grupama jer jedna drugoplasirana ekipa iz devet grupa neće ići u baraž, a Crna Gora je trenutno baš na toj poziciji.

Posle sjajne partije i ubjedljive pobjede nad Jermenijom, ponovo se gotovo na svakom koraku može čuti konstatacija: “Eh da smo pobjedili u Jerevanu”.

Igrači su posle utakmice dobili nekoliko dana odmora, a uskoro počinju pripreme za novu klupsku sezonu. Takav je život profesionalnih fudbalera. Protiv Jermenije centralna figura i heroj utakmice bio je Stevan Jovetić.

Sjajni napadač je bio srećan kao malo dijete, ali je vjerovatno vrlo brzo morao da se vrati problemu koji ga muči, a to je pitanje gdje će nastaviti karijeru.

Kako vrijeme odmiče, ljubitelji fudbala u Crnoj Gori shvataju da Jermeniju nije pobjedio Jovetić nego tim koji je na teren izveo Ljubiša Tumbaković. Kada su se strasti malo slegle, hvali se sjajna intervencija Dada Petkovića dok je na semaforu pisalo 1:0, hvali se Fatos Bećiraj koji je odmah na početku meča iskoristio asistenciju Jovovića da načne rivala i otvori put ka pobjedi, hvali se igra veznog reda sa Kosovićem, Jankovićem i Vukčevićem.

“Pritisak se osjećao u vazduhu. Disali smo svi kao jedan. Željeli smo da na odmor odemo srećni, da ostanemo u trci za Svjetsko prvenstvo. Uspjeli smo u tome. Rekao sam da je meč sa Jermenijom od vitalnog značaja i da je pobjeda imperativ. Ali svi znamo da nas čekaju još četiri duela, još četiri finala. Mnogo toga će biti jasnije posle duela sa Kazahstanom i Rumunijom u septembru”, istakao je Bećiraj.

“Varaju se svi oni koji misle da će biti lako sa Kazahstanom. Radi se o ekipi koju u Astani nisu pobjedili ni Poljaci ni Rumuni. Danci jesu, jer su imali igrača više cijelo drugo poluvrijeme. Meč sa Kazahstanom je kao što sam i rekao jedno od četiri finala koja slijede. Naši ciljevi se ne menjaju. Idemo na pobjedu u svakom meču”,

Bećiraj je načeo Jermeniju, a dokusurio je Jovetić. Pomenuti tandem je donio pobjedu Crnoj Gori u Danskoj. Asistent je bio Jovetić, a gol odluke je postigao Bećiraj.

Međutim, ono što uz sjajnu igru napadača (oporavio se i Vučinić) raduje ljubitelje fudbala u Crnoj Gori su odlične partije i ukomponovan vezni red: Kosović, Janković, Jovović, Kojašević, Vukčević, Vešović (nije igrao protiv Jermenije zbog kartona).

Sve su to mladi momci koji mogu da traju bar još dva ili tri kvalifikaciona ciklusa. Bar je tako rekao selektor Tumbaković.

“Djelovali smo sjajno protiv Jermenije. Odigrali gotovo bez greške, iako je pritisak bio veliki. To je posebno teško za mlade igrače, a većina fudbalera u Crnoj Gori spada u grupu mlađih. Šta smo tražili to smo i dobili. U trci smo za plasman na Mundijal i sada nam ostaje da se borimo do posljednjih atoma snage. Slijede dueli sa Kazahstanom, Danskom, Poljskom i Rumunijom. Četiri finala. Koji je meč najteži? Prvi naredni. Kazahstan. Varaju se svi koji misle da je lako osvojiti bodove u Astani. Opekli smo se u Jermeniji, nadam se da smo naučili lekciju”, rekao je Nikola Vukčević fudbaler Brage