Bašić: Uvijek postoji šansa protiv bilo koje ekipe

0
246

Crnogorski odbojkaši će u septembru na Evropskom prvenstvu debitovati na velikim takmičenjima.

Izabranici Veljka Bašića će grupnu fazu igrati u Holandiji (jedan od četiri domaćina EP, pored Francuske, Belgije i Slovenije), a rivali u grupi su Poljska, Holandija, Estonija, Češka i Ukrajina.

Prve četiri izboriće plasman u osminu finala.

Na pitanje u kojim mečevima vidi šansu za pobjedu, koji mogu da donesu prolaz u osminu finala, selektor Veljko Bašić kaže:

“Ja ovo Evropsko prvenstvo gledam malo drugačije. Uvijek sam tako radio, ja za nijednu utakmicu unaprijed ne odlučujem da li možemo ili ne možemo nešto uraditi. Moj princip je da igramo utakmicu po utakmicu, set po set. Mislim da uvijek postoji neka šansa, protiv bilo koje ekipe. Sjetimo se meča sa Rusijom prije dvije godine, u svakom setu je bilo izjednačeno do 22. poena, a znamo kakav je protivnik Rusija. Dakle, uvijek postoji šansa”, rekao je Bašić.

Evropsko prvenstvo je treće takmičenje po snazi, nakon Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva.

“Samo učešće na takmičenju je dokaz da imamo određen kvalitet. Što se tiče direktnih protivnika, počinjemo sa Holandijom, domaćinom, ali i to može biti veliki pritisak za njih. Poznajem te igrače, u Fenerbahčeu sam imao njihovog korektora, moj sin je u Milanu igrao sa drugim korektorom, i znam dosta dobro te igrače individualno, znam i trenera isto. Mislim da treba da se koncentrišemo na ekipu protiv koje igramo toga dana, a ne da mislimo na sljedećeg rivala”, dodao je Bašić.

Selektor crnogorskih odbojkaša, međutim, ističe da su “realno Češka, Ukrajina i Estonija ekipe sa kojima možemo da igramo i napravimo rezultat”.

“To su ekipe koje su u rangu sa Slovačkom, koju smo u kvalifikacijama dobili 3:0 kod kuće , dok smo u gostima igrali jako dobro ali smo izgubili našim greškama, možda zbog manjka iskustva. Sve zavisi od fizičke i psihičke pripreme, i zdravstvenog stanja i povreda. Ako budemo kompletni, iako bez Šuljagića, i dalje imamo realne šanse da dobijemo dvije utakmice i da prođemo dalje”, ističe Bašić.