Aikido Savez: Nezadovoljni raspodjelom, ukoliko nije namjerno, onda je u pitanju neznanje

0
333

Crnogorski aikido savez zatražio je od Ministarstva sporta da preispita odluku i ispravi nepravdu na konkursu za raspodjelu sredstava sportskim subjektima u 2018. godini.

Ministsrstvo sporta nije dodjelilo sredstva Crnogorskom aikido savezu jer, kako je navedeno u obrazloženju odluke, nije prijavio organizaciju takmičenja u skladu sa Zakonom o sportu.

“Ukoliko nije namjerna diskvalifikacija onda pokazano je neznanje u oblasti kojom se Ministarstvo bavi jer u Aikidou nema takmičenja. Umjesto takmičenja organizuju se seminari pod okriljem Nacionalnih aikido organizacija, Evropske i Internacionalne aikido federacije, polaganja za odgovarajuća zvanja i odaju priznanja, vrednuje nivo, rad i doprinos pojedinaca”, piše u saopštenju Saveza.

Navodi se da je Crnogorski aikido savez u minulom periodu pokazao vrhunske rezultate.

“Malo zapažene u društvu jer se favorizuju takmičenja i komercijalni sportovi. U zapećku evo ostaje naša vještina kojom se, kao rijetko drugdje, aktivno bave ljudi od 7 do 77 godina. Mogu vježbati svi, i vježbaju, nezavisno od pola i doba starosti”, piše u saopštenju.

Navodi se da sredstva za život Aikido klubova i Saveza prikupljaju članarinom kako bi iznajmili sale sa strunjačama.

“Ako nas zajednica imalo pomogne to je za nas velika sreća. A zajednica evo neće da pomogne. Sa jedne strane uskraćuje donacije a sa druge strane (i to treba reći) stvara ambijent u kom su sale za vježbu sve skuplje. Naša aktivnost podiže rekreativnu, sportsku, samoodbrambenu moć pojedinca i društva”, piše u saopštenju.

Navodi se da im nije poznato da prema Zakonu o sportu imaju obavezu organizacije takmičenja.

“Dostavili smo program sa, pored ostalih aktivnosti, jasno navedenim seminarima nacionalnog i međunarodnog karaktera. Aikido postoji u Crnoj Gori od 1995. godine. Crnogorski aikido savez je registrovan 2005. gi redovno je izvršio preregistraciju u skladu sa Zakonom. Zar samim tim ne treba da ima podršku resornog Ministarstva za svoje aktivnosti. Kome drugom da se obratimo?”, piše u saopštenju Crnogorskog aikido saveza.