Crnogorci osvajaju Akonkagvu u februaru

Vladan
Piše: Vladan 718 pregleda Dodaj komentar

visokogorci crne goreČlanovi planinskog kluba Visokogorci Crne Gore pokušaće u februaru da osvoje najviši vrh Južne Amerike. Ekspedicija će pokušati da se popenje na šest hiljada i 962 metra visoku Akongakvu.

Iz Kluba Visokogoraca su saopštili da na pohod, nakon višemjesečnih intezivnih priprema, kreću sa Podgoričkog aerodroma 2., a ukoliko sve bude kako su planirali, 23. februara će razviti crnogorsku zastavu na najviši južno-američki vrh.

 

Prethodna iskustva i uspjesi članova ekspedicije daju nam za pravo da vjerujemo će se ovaj projekat, ukoliko dozvole vremenski uslovi, uspješno okončati. Članovi ekspedicije su do sada uspješno osvojili nekoliko svjetskih vrhove, među kojima su Mon Blan (4810 m), Grosglokner (3798m), Grand Paradiso (4060 m), Breitorn (4164 m), Materhorn (4478 m), Elbrus (5642m), Denali (6194 m)“, saopštili su oni.

 

Iz Visokogoraca su podsjetili da su 2008. godine u organizaciji Ekstrim Samit tima iz Beograda, na čelu sa Draganom Jaćimovićem,  uspješno se popeli na Akonkagvu u sastavu: Dragan Bulatović, Tanja Pavličić, Milan Radović i Boris Čelebić.

 

Akonkagva je najviši vrh južne i zapadne hemisfere, i nalazi se u planinskom vijencu Andi u Argentini, u blizini granice sa Čileom.

 

Pri usponu na taj vrh potrebno je savladati visinsku razliku od 4.200 metara od podnožja do vrha, a najveći problem, kazali su Visokogorci, su velika visinska razlika između kampova i vremenski uslovi.

 

Uticaj okeana na klimu je veliki, pa su promjene vremenskim prilika na planini česte i nepredvidive. Akonkagva ima dosta suvu i hladnu klimu, sa izraženim vjetrovima. Nije neuobičajeno da se temperature spuste ispod – 40° C i da vjetrovi duvaju brzinama preko 200 kilometara na sat, a normalne temperature na završnom usponu su od -20° C do -30° C“, navodi se u saopštenju.

 

Svake sezone se na usponu na Akonkagvu dešavaju smrtni ishodi zbog smrzavanja na jako dugim padinama planine.

 

Na put ka Južnoj Americi krenuće vođa ekspedecije Aleksandar Đajić, Ivan Femić, Savić Glendža i Nenad Kaluđerović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar