10 najskupljih crnogorskih fudbalera

0
1347

Nikola Vukčević je najskuplji igrač u istoriji Levantea, pošto je učesnik Primere platio Bragi tačno 8.925.000 eura za slobodu 26-godišnjeg defanzivnog veziste.

A sa tom cifrom, popularni Điđo je jedan od najskupljih Crnogoraca u istoriji. Dnevne novine donose 10 najskupljih transfera u kojima su bili uključeni naši igrači, a podaci o novcu su uzeti sa specijalizovanog portala transfermarkt.co.uk.

STEVAN JOVETIĆ

Majstor iz Podgorice je ljeta 2013. godine iz Fiorentine prešao u Mančester siti, a “građani” su tada na žiro račun “viole” uplatili
26.000.000 eura za Stevana Jovetića.

Tako je kapiten reprezentacije Crne Gore postao najskuplji igrač u istoriji naše zemlje. Dvadesetosmogodišnji napadač se danas procjenjuje na 10.000.000 eura.

STEFAN SAVIĆ

Ministar odbrane “hrabrih sokolova” je takođe iz Fiorentine obavio jedan od najvećih prelazaka drugi najskuplji Atletiko Madrid je jula 2015. Stefana Savića kupio od “ljubičastih” za 15.000.000 plus Mario Suarez.

Tridesetjednogodišnji Španac je u tom periodu vrijedio 10.000.000 eura, pa se jasnom računicom dolazi do toga da su “kolčonerosi” za 27-godišnjeg Mojkovčanina iskeširali 25 miliona eura.

MIRKO VUČINIĆ

Najbolji fudbaler naše zemlje nakon ere Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića je u julu 2007. godine napustio Leće, a u moru klubova Mirko Vučinić je izabrao Romu.

“Vučica” je bila najkonkretnija, “pružila” se sa 19.500.000 eura, a bivši kapiten A selekcije je do pojave Savića i Jovetića bio najskuplji Crnogorac.

PREDRAG MIJATOVIĆ

Legendarni centarfor je ljeta 1996. godine bio zvijezda prelaznog roka u Španiji, a Predraga Mijatovića je ugrabio Real Madrid. “Kraljevski klub” je za tadašnjeg 27-godišnjaka izdvojio ogromnih 14.000.000 eura.

Peđa je dugo bio najskuplji naš igrač u istoriji, ali ludo tržište i razbacivanje novca u današnjem fudbalu su učinili svoje. Postavlja se pitanje: koliko bi Mijatović vrijedio danas?

NIKOLA VUKČEVIĆ

Više od sile prirode, više od kapitena, vječni ratnik koji će zauvijek ostati u našim srcima. Vuk, hvala za sve! tako se Braga oprostila od Nikole Vukčevića koji je juče zvanično pojačao Levante.

Defanzivni vezista iz Podgorice je sa tom cifrom ušao u elitno društvo našeg fudbala peti je najskuplji igrač Crne Gore. Jeftiniji je od Peđe, a skuplji od Genija.

DEJAN SAVIĆEVIĆ

Priča oko Dejana Savićevića i odlaska iz Crvene zvezde u Milan u julu 1992. godine je specifična. Cijena je navodno 7.500.000 eura. Međutim, drugi izvori kažu da je Genije plaćen 30.000.000 njemačkih maraka, ali u doba inflacije, pa se zbog toga transfer računa kao manji.

Ako bi se uračunala inflacija iz tog zlokobnog vremena, Savićević bi išao navodno na nekih 18.000.000 eura. Međutim, za Genija važi isto pitanje kao i za Peđu: Koliko bi vrijedio danas?

ADAM MARUŠIĆ

Dvadesetpetogodišnji Beograđanin je stigao u Lacio prošlog ljeta iz Ostendea za 6.500.000 eura, što je najveća prodaja u istoriji belgijskog kluba. A u prvoj sezonu u Rimu je dokazao da je pojačanje.

Adam Marušić je označen kao “zlatna koka” tima sa Olimpika, “nebeskoplavi” računaju da će ubuduće zaraditi makar četiri puta više, pa bi tako desni bek naše reprezentacije uskoro mogao da napreduje na listi najskupljih naših fudbalera.

MARKO BAŠA

Nedavno penzionisani štoper je krajem avgusta 2008. godine pojačao Lokomotivu iz Moskve iz francuskog Le Mana. “Crveno crni” iz prijestonice Rusije su tada za Marka Bašu iskeširali 5.500.000 eura.

Momak rođen u Trsteniku prije 35 godina je jedno vrijeme bio naš najskuplji defanzivac, ali ga je nadvisio Savić, a prošle godine i Marušić.
miliona i 500 hiljada

ANDRIJA DELIBAŠIĆ

Još jedan ofanzivac na listi TOP 10 najskupljih Crnogoraca Andrija Delibašić je u januaru 2004. godine pojačao Majorku za 4.500.000 eura tada kao 23-godišnjak.

Rođeni Nikšićanin je do prelaska drugog Nikšićanina Mirka Vučinića u Romu bio treći najskuplji naš fudbaler. Popularni Deli je kasnije promijenio veliki broj klubova, ali nikada nije dostigao ni sličnu cifru.

SIMON VUKČEVIĆ

Nekada velika nada našeg fudbala je na samom početku karijere ostvarila najveći transfer Simon Vukčević je u januaru 2006. godine kao 19-godišnjak za 4.000.000 eura pojačao Saturn iz Partizana.

Činilo se da će Simon vrijedjeti mnogo više kroz karijeru, ali kasniji prelasci u Sporting i Blekburn nisu nadvisili cijenu koju je ruski klub ponudio “crno bijelima”.